„Zorg niet in ijzeren greep van marktwerking”
Minister en huisartsen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Een overleg in de Kamer bracht deze winst, dat de politici het onderwerp van het conflict scherper afbakenden. „Het gaat uiteindelijk om die 90 miljoen.” Of speelt er toch meer? De Tweede Kamer over de huisartsen.
Arib, PvdA
„Uit het interview in de Volkskrant blijkt de neiging van de minister om op stalinistische wijze de zaak te regeren. Triomfantelijk etaleert hij wat hij allemaal van de Tweede Kamer gedaan heeft gekregen, met als gewenste beloning dat hij straks minister van Financiën mag worden. Hij heeft meer het welzijn van zichzelf dan van de huisartsen op het oog.”
Bakker, D66
„De Nederlandse huisartsen behoren tot de best verdienende van Europa. Over hun beloning kan het conflict dus haast niet gaan. Als het gaat om de inrichting van het zorgstelsel, heeft de minister tal van concessies gedaan. Ik vraag me af wat er eigenlijk nog resteert. Volgens mij is het een kwestie van stug dooronderhandelen, niet zozeer van het zoeken naar een bemiddelaar.”
Kant, SP
„Er is een enorme kloof tussen de visie van de minister en die van huisartsen op hoe het nu verder moet met de zorg. De minister geeft zorgverzekeraars de macht. Dat is pure marktwerking. Maar zorg is geen markt. Wat Hoogervorst wil met het zorgstelsel, willen mensen in de zorg níét.”
Buijs, CDA
„Dit conflict gaat niet over feiten en cijfers, maar over emoties, angsten en wantrouwen. Er is in de discussie een vervuiling ingeslopen die haar weerga niet kent. Alles is niet in de ijzeren greep van marktwerking. Dat is pertinent onjuist.”
Schippers, VVD
„Wat mij in het conflict opvalt, zijn de steeds verschuivende doelstellingen en argumenten. Het beeld dat wordt bezuinigd, klopt niet. Er komt juist 20 miljoen voor de zorg bij. Verder blijft het zo dat huisartsen met relatief grote, rustige praktijken, meer blijven verdienen dan huisartsen met bewerkelijke praktijken in bijvoorbeeld de grote steden. Maar het verschil tussen die beiden wordt wel kleiner. En dat is alleen maar goed te noemen.”
Van der Vlies, SGP
„Wat speelt er nu eigenlijk? Angst voor het onbekende, voor verlies van inkomen? Voor mij is de kwestie vooral dit: Dat de kwaliteit van de huisartsenzorg niet onder druk mag komen. De huisarts is geen antwoordapparaat waar je even 7 euro inwerpt, om vervolgens een recept te krijgen. Er moet tijd en aandacht zijn voor de patiënten.
Die zijn nu overigens weer de dupe. De stakingen beuken wat mij betreft flink in op de beroepsethos. Stakingen kunnen niet, zeker niet in deze sector.”