Egyptenaren stemmen in met hervorming kiesstelsel
De Egyptenaren hebben massaal ingestemd met de hervormingen in het kiesstelsel die in Egypte voor het eerst presidentsverkiezingen mogelijk maken waaraan meerdere kandidaten kunnen deelnemen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken stemde 83 procent van de Egyptenaren in met de hervormingen.
Ondanks de oproep tot een boycot van het referendum door oppositiepartijen, waaronder de populaire Moslimbroederschap, maakten bijna 16,5 miljoen Egyptenaren, zo’n 54 procent van de stemgerechtigden, de gang naar de stembus. Dat is meer dan bij de laatste parlementsverkiezingen, aldus het ministerie. Bij het referendum waren geen buitenlandse waarnemers aanwezig en de uitslag en opkomst konden niet door onafhankelijke organisaties worden bevestigd.
De Egyptische regering heeft baat bij een grote opkomst omdat die haar beweringen staaft dat de oppositie het contact met de Egyptenaren kwijt is. De oppositiepartijen riepen op tot de boycot van het referendum omdat de hervorming van het kiesstelsel hen niet ver genoeg gaat. Volgens de oppositie versterken de voorgestelde hervormingen juist de positie van president Hosni Mubarak en zijn Nationaal Democratische Partij (NDP).
Het referendum werd gehouden op initiatief van Mubarak, die aan de macht is sinds zijn voorganger Anwar Sadat in 1981 werd vermoord. Tot nu toe werd Mubarak iedere zes jaar door het parlement, dat wordt gedomineerd door de NDP, voorgedragen als president, waarna de bevolking per referendum voor of tegen hem mocht stemmen. In februari sprak de 75-jarige president zich echter onverwacht uit voor verkiezingen met meerdere kandidaten.
Mubarak heeft nog niet gezegd of hij zich kandidaat zal stellen bij de in september te houden presidentsverkiezingen, maar zijn campagneslogan voor het referendum ”Stem ja voor Mubarak”, laat weinig te raden over. De grondwetswijziging is zo vormgegeven dat Mubarak weinig gevaar loopt om de verkiezingen te verliezen. Om zich kandidaat te kunnen stellen heeft een politicus de steun nodig van minstens 250 leden van het parlement en gemeenteraden, die alle worden gedomineerd door de partij van de president. Vooral daarom riep de oppositie op tot een boycot van het referendum over de voorgestelde hervormingen.
De Verenigde Staten hebben donderdag hun ongenoegen laten blijken over het geweld dat politieagenten woensdag gebruikten tegen tegenstanders van het referendum in Egypte. De demonstranten, onder wie veel vrouwen, werden in elkaar geslagen door agenten in burger en aanhangers van Mubarak. Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan zei dat er nooit geweld gebruikt zou mogen worden tegen vreedzame betogers en dat mensen die dat wel doen, moeten worden gearresteerd en berecht. In sommige gevallen werden vrouwen onder het oog van de politie zo vaak geslagen door aanhangers van Mubarak dat ze buiten bewustzijn raakten. De politie weigerde echter in te grijpen.