Christelijke kampeerders trekken samen op
Ze delen met elkaar de liefde voor het kamperen. Maar er is meer dat de leden van de Christelijke Caravan Club samenbindt. De vertrouwde sfeer tijdens binnenlandse kampen en reizen naar verre oorden spreekt de deelnemers aan. Hoewel de kerkelijke achtergronden behoorlijk uiteenlopen, staat „herkenning” voor de meesten op de voorgrond. „Onze grondslag is de Bijbel als Gods Woord. Daar kunnen we elkaar op aanspreken.”
Een zonnige voorjaarsavond in april. Op vakantiepark Roompot in het Zeeuwse Kamperland heerst een gezellige drukte. Voor de tijd van het jaar is een relatief groot aantal velden van het kampeerterrein aan de Oosterschelde bezet. Reden is dat de Christelijke Caravan Club hier haar voorjaarskamp houdt. Ongeveer 200 ”equipes” (meest echtparen) hebben hier voor een dag of tien hun caravan neergezet. Wie dat wil, kan deelnemen aan excursies naar onder meer de Westerschelde of het Watersnoodmuseum in Bruinisse.
Een van de campinggasten is J. J. Zijderhand uit Moerkapelle. Hij en zijn vrouw „caravannen” al dertig jaar. Sinds dertien jaar is het echtpaar lid van de CCC. Ze zijn niet alleen „enthousiaste deelnemers” aan de kampen in eigen land. Verleden jaar reisden ze met een groep naar de Eifel, het jaar daarvoor naar de Moezel. Ze waarderen de „gezelligheid onder elkaar. Je moet wel bedenken dat er van alles tussen zit. Wij zijn van de Gereformeerde Bond. Er zijn ook leden van de Vergadering van Gelovigen, de Gereformeerde Gemeenten en pinkstergemeenten. Op zondag wordt niet gereisd. Dat spreekt ons aan.”
Onveilig
Voorzitter van de CCC is de welbespraakte Nunspeter T. van de Kamp (71), die veertig jaar in het onderwijs heeft gewerkt. In zijn knusse caravan vertelt hij dat de club in april 1986 in Zelhem werd opgericht, nadat een miniadvertentie in het EO-blad Visie een aantal christelijke kampeerders met elkaar in contact had gebracht. „Onze grondslag is de Bijbel als Gods Woord. Daar kunnen we elkaar op aanspreken. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er iets gebeurt wat niet door de beugel kan.” Een soort ballotagecommissie onderzoekt volgens Van de Kamp vooraf of aspirant-leden „christelijk meelevend” zijn.
De CCC telt momenteel zo’n 650 leden en richt zich specifiek op 50-plussers. „Zij hebben vaak jarenlang met hun gezin gekampeerd. Op een gegeven moment zijn de kinderen de deur uit en reizen pa en ma nog een poosje samen. Als ze ouder worden, beginnen ze zich soms onveilig te voelen als ze alleen op reis zijn”, zegt Van de Kamp. Binnen de CCC kunnen de kampeerders op elkaar terugvallen. Bovendien waarderen de leden de gezelligheid en „herkenning over kerkmuren heen” doorgaans als positief.
De leden kunnen zich jaarlijks voor een groot aantal buitenlandse reizen inschrijven. Dit jaar staan er 25 op het programma, met als bestemming onder meer Spanje, Gibraltar, de Dordogne en Luxemburg. Per vakantie treden meestal twee echtparen als reisleiders op. Van de Kamp leidde de afgelopen jaren reizen naar gebieden als Turkije, Noorwegen en Griekenland. Nog dit voorjaar hoopt het Nunspeetse echtpaar voor vijf weken met een groep naar Slovenië en Kroatië te vertrekken.
Saamhorigheid
Het christelijke karakter van de club komt onder meer op de zondag tot uitdrukking. Tijdens CCC-reizen wordt op zondagochtend steevast een samenkomst belegd, ’s avonds vaak een zangdienst. Bij de invulling heeft de organisator een zekere vrijheid. „Ik ben catecheet in de Nederlandse Hervormde Kerk en maak zelf een preek”, zegt Van de Kamp. „Het komt ook voor dat iemand een preek leest. We hebben onder onze leden bovendien een paar emeritus predikanten die voorgaan.” Als een lid er de voorkeur aan geeft in eigen caravan een zelfgekozen preek te lezen, dan is die ruimte er volgens Van de Kamp.
Jaarlijks organiseert de CCC in het voor- en najaar een kamp in eigen land, bedoeld om „het onderlinge contact tussen de leden te bevorderen.” De kampen rouleren over de provincies en worden steeds voorbereid door enkele leden die in de desbetreffende regio wonen. Tijdens het voorjaarskamp heeft meteen ook de ledenvergadering plaats. Voor komend najaar is inmiddels een terrein besproken in Schoonoord, terwijl voor het voorjaar 2003 het Brabantse Asten de club onderdak zal bieden.
De voorbereidingscommissie biedt tijdens de kampweek diverse excursies aan plus een avond die een meditatief moment bevat. Volgens Van de Kamp is de saamhorigheid groot. „Je ziet buitengewone vriendschappen ontstaan tussen leden. Het is net of we allemaal broers en zussen, vrienden en kennissen van elkaar zijn. Het enthousiasme straalt er gewoon van af.” Vier keer per jaar ontvangen de leden het blad ”De wegwijzer”, dat informatie over de diverse activiteiten van de club biedt en stilstaat bij het persoonlijk wel en wee van de achterban.
Familiair
Tijdens een rondwandeling over het terrein van Roompot klinken links en rechts lovende woorden over de CCC. Het echtpaar Meertens uit Bedum stuitte via een berichtje in de Campeer en Caravan Kampioen op de club en is nu zo’n zes jaar lid. De sfeer tijdens de voor- en najaarskampen spreekt hen aan. „In het begin vond ik het een beetje te familiair”, erkent Meertens, „maar aan het eind van het eerste kamp deden we zelf net zo goed mee. Je leert hier snel veel mensen kennen.”
Het echtpaar De Ruiter uit Delft las een advertentie in het Centraal Weekblad over de CCC. Het gegeven dat er op zondag niet gereisd wordt, vormde voor hen een belangrijke reden lid te worden. De onderlinge herkenning ervaren de kampeerders bovendien als positief. „Je praat hier soms spontaan over zaken waarover je het in het dagelijks leven niet zo snel hebt.”
Meer informatie over de CCC: 0341-254908.