Nieuwe kans voor visserij Scheveningen
De gemeente Den Haag moet de visserijbedrijven op het Noordelijk Havenhoofd inclusief de Scheveningse visafslag verplaatsen naar het terrein van Norfolkline. Dat advies heeft de commissie-Van der Zwan dinsdag gegeven aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.
Omdat Norfolkline binnenkort vertrekt naar Vlaardingen, had een commissie onder leiding van prof. A. van der Zwan de opdracht gekregen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de Scheveningse haven.
De adviescommissie heeft nu gekozen voor een nieuwe toekomst voor zowel de visserij als voor de badplaats Scheveningen. De visserijsector wordt een eenmalige kans geboden om hun bedrijven uit te breiden, aldus Van der Zwan. „Als de sector deze kans niet unaniem aangrijpt, zal de visserij in Scheveningen verder afkalven en zal IJmuiden de Scheveningse bedrijvigheid overnemen. Op het terrein van Norfolkline kunnen dan woningen worden gebouwd.”
Als de visserijbedrijven wel verplaatst worden, ontstaan ook nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden op het Noordelijk Havenhoofd. De boulevard kan verlengd worden en de badplaats Scheveningen kan nieuw leven worden ingeblazen, aldus Van der Zwan. Hij denkt daarbij aan een reconstructie van de visafslag tot een winkelstraat. Pretparken of andere grootschalige activiteiten zijn volgens hem echter niet aan de orde.
Verantwoordelijk wethouder W. Stolte kondigde aan zo snel mogelijk met de visserij om de tafel te gaan zitten. „Ik hoop dan nog voor de zomer uitsluitsel te kunnen geven.”
De adviescommissie heeft het college wel aangeraden om van de visserijbedrijven te eisen dat ze een collectief en bindend standpunt innemen. Ook moeten zij bereid zijn om volgens het principe ”oud voor nieuw” te verhuizen, zodat hoge uitkoopsommen uitblijven.
Naast het verplaatsen van de visserij had de adviescommissie sinds februari dit jaar nog twee varianten onderzocht: een ander havengebonden bedrijf en woningbouw gecombineerd met recreatieve functies. Deze varianten zijn onder meer beoordeeld op financiën, werkgelegenheid, milieubelasting en beleving.