Onderscheiding
Burgemeester L. C. Groen van Bunschoten heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan ds. W. Scherff (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt). De uitreiking vond op 19 mei plaats in de Maranathakerk, waar een bijzondere bijeenkomst werd gehouden in het kader van het vijftigjarig bestaan van de zendende kerk Spakenburg-Zuid. Ds. Scherff is lid geworden in de Orde van Oranje Nassau, omdat hij naast zijn drukke werkzaamheden als predikant al vanaf 1986 betrokken is bij het werk van de Congo Commissie - van 1986 tot 1996 als voorzitter en van 1996 tot heden als lid.
Onder verantwoordelijkheid van deze commissie werden tot 1990 missionarissen uitgezonden naar Irian Jaya (het huidige Papoea), en sinds 1990 naar de Democratische Republiek Congo. De commissie is verantwoordelijk voor het inwerken van de uit te zenden mensen en voor het regelmatig bezoeken van de uitgezondenen zelf.
Ds. Scherff speelt een belangrijke rol in de voorbereidingen van uitzendingen en de organisatie van bezoeken aan de landen. Verder is hij sinds 1986 tot heden redacteur van het zendingsblad dat de commissie uitgeeft. Van 2000 tot 2003 is ds. Scherff deputaat geweest van het landelijk deputaatschap zending en hulpverlening. Ds. Scherff hoopt in juni zijn lidmaatschap van de Congo Commissie te beëindigen.
Kerk Zaanstreek gesloten
De Nederlands gereformeerde kerk Zaanstreek-Centrum houdt op te bestaan. Dat staat in het NGK-orgaan Opbouw van deze week.
De gemeente, die volgens het informatieboekje van de Nederlands Gereformeerde Kerken honderd leden telt, belegt op zondag 26 juni de laatste kerkdienst. De dag ervoor houdt de gemeente een receptie en is er een avondprogramma voor gemeenteleden.
De gemeente Zaanstreek-Centrum is sinds 1993 vacant. Het is de tweede Nederlands gereformeerde kerk die dit jaar wordt opgeheven. De gemeente van Bilthoven sloot zondag de kerkdeuren.
Ramen Hoogeveen
Sinds kort prijken twee bijzondere vensters, afkomstig uit Hoogeveen, boven de ingang van de synagoge in de Israëlische plaats Petach Tikwa. De beide glas-in-loodramen zijn afkomstig uit de vroegere woning Schutstraat 21, het huis van Isaac Philipson, de laatste rabbi van de joodse gemeente in Hoogeveen. Deze kwam in de oorlog in Auschwitz om. De ramen waren boven in het portiek van de voordeur van het rabbijnenhuis aangebracht. In het ene stond in het Hebreeuws: ”Gezegend bent u die dit huis binnenkomt”, in het andere: ”Gezegend bent u die dit huis verlaat”.
Na de oorlog woonde het echtpaar Sallo en Julie Braaf met hun drie dochtertjes korte tijd in dit huis. Lien Braaf kwam daar als meisje vaak spelen met haar nichtjes. Steeds werd ze gefascineerd door de ramen met de Hebreeuwse teksten. Zij wist niet wat er stond, maar ze boeiden haar. Haar oom en tante verhuisden in 1957 naar de Brinkstraat, waarna zij het bestaan van de ramen vergat. Zeven jaar later betrok zij het huis ernaast. In 1970 moest ze daar weg omdat het rijtje woningen werd afgebroken. Uiteindelijk kwamen de ramen terecht in haar winkel ”Kunsjt” aan de Woldstraat in Meppel, in het hart van de vroegere joodse wijk.
Broer Alex ontmoette, als purser bij de luchtvaartmaatschappij El Al, op een van zijn vluchten Menachem Philipson, een neef van de vroegere rabbi van Hoogeveen. Het gesprek kwam op de bijzondere ramen uit de woning van zijn familie. Menachem vroeg zich af of Lien bereid zou zijn de originele ramen af te staan. Dat was ze en vorig jaar heeft Menachem persoonlijk de vensters in het vliegtuig meegenomen naar Israël. Zijn woonplaats Petach Tikwa (Poort van de Hoop) ligt ten oosten van Tel Aviv en werd in 1878 gesticht. Lien Braaf en Menachem Philipson waren onlangs beiden bij de onthulling aanwezig.
2000 jaar kerk Nijmegen
”God aan de Waal” - zo heet het boekje dat verschenen is ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen. „Van Oppidum Batavorum tot het Nijmegen van na de Waalsprong, al zo’n twintig eeuwen hebben op deze plek mensen samen een gemeenschap gevormd. God aan de Waal is het verhaal van 2000 jaar schipperen tussen natuur en bovennatuur”, zo meldt de achterflap van het boek. „Een doorkijkje in 2000 jaar geloven in de stad, binnen en buiten de kerk.”
Het overzicht over geloven in Nijmegen gedurende de afgelopen twintig eeuwen is opgedeeld in vier tijdsperioden. Het begint bij de Batavieren tot Mariken van Nieumeghen en het eindigt bij het ”nieuwe geloven”. Met dat laatste wordt dan, door schrijver Anton van de Sande, het geloven bedoeld van die mensen die zeggen geen kerk meer nodig te hebben.
Opvallendste conclusie uit het boekje is voor een protestant van boven de grote rivieren dat Nijmegen absoluut niet altijd zo’n rooms-katholieke bolwerk is geweest als velen denken. Lange tijd waren het de protestanten die in de stad de lakens uitdeelden. Pas in 1900, met de komst van het Canisiuscollege naar Nijmegen, „leek ook de culturele dominantie van protestants Nijmegen haar langste tijd te hebben gehad”, aldus het boekje.
Bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 door Amerikaanse bommenwerpers -een tragische vergissing- werden alle kerken in Nijmeegse binnenstad verwoest. „Alleen op het Marienburg stond de kapel nog overeind. Een demonstratie in steen, eigenlijk, van hoever het seculariseringsproces inmiddels was voortgeschreden. De Marienburgkapel had toen immers al sinds jaren als gemeentearchief een ’wereldse’ bestemming gekregen”, aldus Van de Sande.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen worden gemaild naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.