Gemeenteambtenaren voeren acties op
Prikacties op de werkvloer luiden komende week een golf van acties van gemeenteambtenaren in. Werknemers in onder meer Haarlem, Breda en Den Haag willen daarmee hun ongenoegen uiten over de stukgelopen CAO–onderhandelingen.
„Totaal onacceptabel" vinden zij het laatste bod van hun werkgevers voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO–onderhandelingen liepen eind vorige maand stuk op de looneis en het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO).
Op 9 juni is een landelijke actiedag. Het wordt waarschijnlijk een 24–uursstaking. Dat zou betekenen dat in grote steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, het openbaar vervoer wordt platgelegd.
In de aanloop naar deze actie gaan gemeenteambtenaren de komende weken in verschillende plaatsen de straat op. Dinsdag protesteerden brandweerlieden al in Amsterdam en Delft. De bonden willen dat gemeenteambtenaren in Amsterdam op 30 mei een werkonderbreking houden. De organisatie verwacht ongeveer 3500 demonstranten.
Het gemeentelijk openbaar vervoer in de hoofdstad ligt 30 mei volgens de vakbonden stil tussen 6.00 uur en 9.00 uur. En tijdens een werkonderbreking tussen 13.00 uur en 16.00 uur bieden de actievoerders burgemeester Cohen een petitie aan.
Soortgelijke manifestaties vinden op 2 juni in Rotterdam, op 1 juni in Utrecht en op 3 juni in Den Haag plaats. In steden als Maastricht en Eindhoven worden ook manifestaties voorbereid.
De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben ruim een jaar over een nieuwe CAO onderhandeld. De bonden vonden het eindbod van de VNG, een loonsverhoging van 0,6 procent per 1 juni, onvoldoende. Zij eisen een loonsverhoging van 1,25 procent met terugwerkende kracht vanaf januari 2005.
De werkgevers willen een vergaande hervorming van het FLO. Volgens de VNG is dit systeem nu te duur. De bonden vinden dat het functioneel leeftijdsontslag gehandhaafd moet blijven omdat het geldt voor werknemers met zeer zwaar werk, dat gepaard gaat met grote gezondheidsrisico’s. Zij kunnen nu vanaf hun 55e met pensioen gaan. De VNG wil dat deze mensen verder werken in lichtere functies.
Vorig jaar kwamen verschillende gemeenteambtenaren in actie tegen het kabinetsbeleid. Zo rukten brandweerlieden met hun wagens uit om te protesteren tegen pensioenplannen. Verder ontstond opschudding toen demonstrerende brandweermannen het Rotterdamse stadhuis binnendrongen. Ook andere gemeenteambtenaren, onder wie medewerkers van ambulancediensten, kwamen in actie tegen het kabinetsbeleid.