Kamer kritisch over WAO-plan De Geus
Minister De Geus van Sociale Zaken stuit met zijn plannen voor de verzekering van gedeeltelijk arbeidsongeschikten op breed verzet in de Tweede Kamer. Na eerdere kritiek van de oppositie en van coalitiegenoten VVD en D66 zei vrijdag ook het CDA de voorstellen te ingewikkeld te vinden.
CDA-kamerlid Verburg sprak van „een buitengewoon complex geheel.” Zij vreest dat de plannen van de bewindsman „zo ingewikkeld zijn, dat ze niet meer effectief zijn.” Begin juni begint de behandeling van de wetsvoorstellen voor de nieuwe WAO in de Tweede Kamer met een zogeheten hoorzitting.
Volgens Verburg moet het stelsel voor een nieuwe, strengere WAO wel ingaan zoals voorzien per 1 januari 2006. „Maar dan eenvoudiger en inzichtelijk voor iedereen. Daar moeten we de komende tijd aan werken”, aldus het kamerlid.
Het probleem in de wetsvoorstellen van de minister zit volgens de Kamer vooral in de positie van het uitkeringsinstantie UWV en de private verzekeraars. Werkgevers en de vakbeweging wezen vrijdag ook al de plannen van De Geus met de private verzekeraars af, omdat zij grote twijfel te hebben over de uitvoerbaarheid ervan.
De Geus wees er vrijdag op dat het zijns inziens gevaarlijk is zijn plannen uit te stellen of af te zwakken. Dat het aantal arbeidsongeschikten nu al daalt, moet de politiek geen zand in de ogen strooien, meent hij. „Dat gebeurde in de jaren negentig ook. Toen heeft men verzuimd door te pakken, tot spijt van de kabinetten die daarna kwamen.”
Het kabinet heeft eerder dit jaar al ingestemd met het plan van De Geus om werkgevers de keuze te geven om hun werknemers te verzekeren bij particuliere verzekeraars of bij het UWV, die de WAO nu al uitvoert. Daardoor zullen de verzekeraars en het uitkeringsinstituut met elkaar gaan concurreren om werknemers die voor 35 tot 80 procent zijn afgekeurd, zo snel en goedkoop mogelijk weer aan het werk te helpen.
Het Verbond van Verzekeraars heeft al aangegeven niets te zien in de plannen van De Geus. De Kamer en sociale partners vrezen nu dat wetgeving erg ingewikkeld wordt gemaakt om concurrentie mogelijk te maken, terwijl in de praktijk verzekeraars niet meedoen, werkgevers daardoor geen keuze krijgen en gedwongen worden in zee te gaan met het UWV.
Zowel kamerlid Verburg van het CDA als haar collega Bakker van D66 wijst erop dat particuliere verzekeraars nu al een belangrijke rol vervullen in het verzuimbeleid binnen bedrijven en organisaties. Werkgevers verzekeren zich voor het doorbetalen van het loon van zieke werknemers in de eerste twee jaar van verzuim. Na twee jaar ziekte komt de werknemer bij het UWV terecht voor een keuring naar arbeidsgeschiktheid.
„Door verzekeraars worden de werkgevers in die eerste twee jaar financieel geprikkeld om op tijd preventieve maatregelen te nemen en verzuim te voorkomen”, aldus Verburg. Volgens Bakker is aan deze preventieve maatregelen de huidige daling van de WAO-instroom onder meer te danken. Hij vreest dat het actieve Arbo-beleid teniet wordt gedaan als werkgevers straks alleen terecht kunnen bij het UWV.