Binnenland

Zoetermeer doet aangifte van brengen Hitlergroet

De gemeente Zoetermeer heeft donderdag aangifte gedaan tegen de extreem rechtse jongeren die op 5 mei de zaal De Blokhut aan de rand van de stad huurden. De gemeente liet vrijdag weten dat recent foto’s opdoken waarop te zien is dat de jongeren tijdens het feest de Hitlergroet brachten. Ook zijn verboden White Power-tekens te zien.

Regioredactie
20 May 2005 21:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

De gemeente deed aangifte tegen degene die de foto’s in de openbaarheid heeft gebracht. „Op de foto’s staan discriminerende uitingen en het is strafbaar om die openbaar te maken”, zei een woordvoerder van de gemeente gisteren. De gemeente houdt de Zoetermeerse jongen die de zaal huurde, verantwoordelijk voor het naar buiten komen van de beelden.

Volgens loco-burgemeester Smid van Zoetermeer houden de gebeurtenissen tijdens het feest de gemoederen al geruime tijd bezig. „En terecht, want wat in de beslotenheid van een feest maar net toegestaan is, is in de openbaarheid absoluut onacceptabel. Daarom heb ik aangifte gedaan van het verspreiden van discriminerende en neonazistische uitingen.”

De foto’s waren volgens een perswoordvoerder van Zoetermeer al enige tijd in het bezit van de gemeente. „We hebben de politie gevraagd of we aangifte konden doen en waarvan dan precies. Toen we dinsdag hoorden dat het naar buiten brengen van de beelden strafbaar is, hebben we meteen aangifte gedaan”, aldus de zegsman.

Het besluit om De Blokhut in het Van Tuyllpark aan de groep jongeren te verhuren, leverde vlak voor het 5-meifeest veel discussie op. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap reageerde boos op de gemeente, omdat de groep onder leiding zou staan van een man die enkele jaren geleden is veroordeeld voor het bekladden van een joodse begraafplaats.

Ook de linkse groepering Anti-Facistische Actie (AFA) reageerde met onbegrip op de verhuur. Volgens AFA ging het om een feest van neonazi’s en extreem rechtse jongeren van onder meer de Nieuwe Nationalistische Partij (opvolger van de verboden CP’86). Ook het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verzette zich tegen het verlenen van de vergunning.

Vorig jaar braken in Zoetermeer relletjes uit toen twee jongeren, een zogenoemde Lonsdaler en een allochtoon, na afloop van het bevrijdingsfestival ruzie kregen en de politie moest ingrijpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer