Opinie

Afzet compost moet aantrekkelijk blijven

Nederland is Europees kampioen afvalscheiden. Het afvoeren van GFT via de groene klikobak wordt echter ernstig bedreigd vanwege de Europese nitraatrichtlijn. Ger Koopmans

20 May 2005 20:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:34
„Compostverwerkers krijgen te maken met hogere afzetkosten.” Foto RD, Sjaak Verboom
„Compostverwerkers krijgen te maken met hogere afzetkosten.” Foto RD, Sjaak Verboom

wil de afzet van compost aantrekkelijk houden. Het fanatiek scheiden door bijna ieder huishouden van glas, papier en groente-, fruit-, en tuinafval (gft) heeft voor het milieu alle voordelen van dien. Er hoeft minder te worden gestort en minder afval te worden verbrand. Ook vermindert hergebruik onze aanspraak op grondstoffen. Wat is er dan aan de hand?

Gft wordt gescheiden opgehaald door de gemeente en daarna verwerkt door composteerbedrijven, die daarvoor kosten maken. Het eindproduct wordt voor het overgrote deel als compost of zwarte grond afgezet in de land- en tuinbouw als bodemverbeteraar.

Bemesten

In die landbouw heeft het gebruik van een gelimiteerde hoeveelheid compost tal van voordelen. Door een betere bodemstructuur is er minder verstuiving, spoelen minder mineralen uit, verdroogt de bodem minder snel, is er een lagere ziektekans, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Ook wordt op deze manier CO(in2( in de vorm van compost opgeslagen in de bodem. En dat is een positief punt om de CO(in2(-uitstoot te beperken.

Nederland is door de Europese nitraatrichtlijn gedwongen om een nieuwe meststoffenwet te maken. Dit wetsvoorstel komt vandaag in de Tweede Kamer aan de orde. Deze wet beperkt het gebruik van dierlijke en andere meststoffen. Melkveehouders, akkerbouwers en tuinders worden door die wet gedwongen zeer secuur te bemesten.

Probleem is echter dat het gebruik van compost ook meetelt voor deze wet. Door de strenge normen zullen na 1 januari 2006, als de wet in moet gaan, nog maar weinig landbouwers bereid zijn compost te gebruiken. Of slechts bereid zijn het te gebruiken als ze een forse financiële bijdrage krijgen van het compostbedrijf per ton compost.

Dus compostverwerkers krijgen te maken met hogere afzetkosten. Want het kost meer om die boer met een extra bijdrage te bewegen compost te gebruiken. De kosten kunnen ook stijgen als ze het product moeten storten of verbranden. Dat is bovendien slecht voor het milieu. De mogelijk hogere rekening voor gft komt op één plek terecht: bij de burger, via de afvalstoffenheffing van de gemeente.

Aantrekkelijker

In de wet moet de mogelijkheid komen de mineralen uit organische meststoffen als compost en dergelijke grotendeels niet mee te tellen voor de meststoffenwet. Het biedt milieuvoordelen bij de boer op het land. Het voorkomt milieuschade door storten of verbranden. En daarbij komt nog het financiële voordeel.

Vaak wordt er door burgers en ook door de Haagse politiek geklaagd over de hoogte van de lokale lasten. Maar Den Haag moet natuurlijk niet de hoge lasten zelf veroorzaken. Daarom moet de afzet van compost veel aantrekkelijker worden. Wij willen graag draagvlak houden voor het scheiden van gft. Zo kunnen we Europees kampioen afvalscheiden blijven.

De auteur is lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer