Opinie

EU-grondwet gaat slechts over werkwijze

Het referendum over de Europese grondwet op 1 juni nadert. Wat doet u? Gaat u stemmen of niet? Waarom? Voor of tegen? Een selectie uit de reacties op de lezersoproep.

20 May 2005 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

Jan C. Rebel, Huizen, stemt voor:
„We denken dat we door tegen de grondwet te stemmen een halt toeroepen aan de toenemende macht van Europa. Maar dat is helemaal niet waar. Het is bijvoorbeeld in de huidige situatie volkomen uitgesloten dat een lidstaat uit de EU kan stappen. De verdragen van Nice, Amsterdam en Maastricht maken dat onmogelijk. In de nieuwe grondwet staat daarentegen wel een regeling waardoor lidstaten de mogelijkheid krijgen om de Unie te verlaten.

Dat onze Nederlandse grondwet overbodig zal worden is helemaal ongegrond. De Europese grondwet is eigenlijk helemaal geen grondwet, maar een internationaal verdrag dat de samenwerking van 25 soevereine landen regelt. En in artikel 1-5 staat uitdrukkelijk dat de EU de identiteit van de lidstaten en hun politieke en constitutionele structuur ’eerbiedigt’.

Dat de Europese grondwet een bedreiging voor de Nederlandse nationaliteit zou zijn, is ook onzin. Al sinds 1964 is Nederland gebonden aan de Europese wet- en regelgeving.

De grondwet geeft de EU geen nieuwe zelfstandige bevoegdheden. Slechts de manier waarop besluiten totstandkomen worden ingrijpend veranderd.”

J. G. Wondergem, Arnemuiden, stemt niet:
„Een veelgehoord standpunt in het kader van het uitbrengen van een stem in het licht van de Europese Grondwet is een principieel nee, maar ik hoor weinig van een praktisch alternatief. Natuurlijk is dit referendum een grote farce. Wat ik nog niet heb gelezen is dat mensen niet gaan stemmen omdat ze principieel tegen een volksraadpleging zijn. Zo principieel zijn we dan toch niet.

Maar zijn we als Nederland mondig genoeg om te ”ontpolderen”, of vertrouwen we uiteindelijk toch op onze ”poldergeist” en weer een ander op het licht der rede, waar de thans voorliggende Europese grondwet van doortrokken is? Daarom, er is alleen als land en volk een begaanbare weg mogelijk achter de Heere aan. De weg van de berekening is ook in dit opzicht altijd narekenen. Wij hebben geen politiek dan de Bijbel!”

Mevrouw M. C. de Lange, Kampen, stemt tegen:
„Volgens artikel 97 van de Grondwet ben ik als Nederlander (voorzover daartoe in staat) verplicht tot handhaving van onafhankelijkheid van het Rijk en tot verdediging van zijn grondgebied. Hoe kun je dat waarmaken als je tegen de nieuwe EU-grondwet ja zegt? Als onze Grondwet blijft gehandhaafd (wat de bedoeling is) dan rest ons maar één ding, een volmondig nee tegen de EU-grondwet. Als het toch ja wordt, zal de Nederlandse Grondwet dan niet verworden tot een wassen neus?”

Wilt u ook reageren? Verwoord uw standpunt in 250 woorden en stuur uw reactie naar de redactie: opinie@refdag.nl of Reformatorisch Dagblad, t.a.v. opinieredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer