Binnenland

Kamer krijgt vrij voor EU-campagne

De Kamer krijgt eventjes vrij om voluit campagne te gaan voeren voor de Europese grondwet. De fractieleiders van de drie regeringspartijen namen daar donderdag alvast een voorschot op, tot woede van PvdA-leider Bos.

plattekst (u15,1,0(Voor de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 was gisteren het moment aangebroken om hun campagne voor de Europese grondwet in een hogere versnelling te brengen: Ze gingen samen folderen in het centrum van Utrecht.

Voor het winkelend publiek was er geen ontkomen aan de drie fractieleiders Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66). Evenmin aan hun pro-Europa-boodschap en volgens Van Aartsen ook niet aan een ja tegen de grondwet. Een Nederlands nee tegen de constitutie zal volgens de VVD’er „het beeld oproepen van een Nederland dat zich afkeert. Dat moeten we niet doen.”

Overigens liet lang niet iedereen zich overtuigen. „Wij stemmen CDA, maar we twijfelen over de grondwet”, zeiden de zestigers Ger en Ria Timpman. „We zijn bang dat de grote landen te veel macht krijgen.”

Redactie politiek
20 May 2005 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

Onwaardig

De aanwezigheid van de drie fractievoorzitters in Utrecht hield automatisch hun afwezigheid in Den Haag in, waar het voltallige kabinet verantwoording aflegde aan de Kamer over het gevoerde beleid. PvdA-leider Bos noemde de absentie van Verhagen, Van Aartsen en Dittrich „onwaardig.” Die deden de kritiek echter schamper af. „Binnenhofs gedoetje”, zei Van Aartsen. Dittrich vindt het heel raar dat juist Bos kritiek uitte. „Hij zegt toch altijd dat politici de straat op moeten?”

De ministers en staatssecretarissen zochten het publiek donderdag ook op, maar zij gebruikten daarvoor netjes de pauze van het verantwoordingsdebat. Op het Plein in Den Haag deelden ze folders uit.

Om een einde te maken aan de discussie over vergaderen of folderen, heeft het presidium van de Kamer besloten alle politici op 31 mei en 1 juni, de dag voor en de dag van het referendum, vrijaf te geven. Die dagen hebben zij geen verplichtingen in Den Haag.
Geloofwaardig

Als de huidige generatie politieke leidslieden komende dagen toch niet onder vergaderingen uitkomt, is er altijd nog oud-premier Kok die de burgers kan oproepen voor de EU-constitutie te stemmen. Op uitnodiging van de stichting Beter Europa zal hij via spotjes op lokale en regionale radiozenders door heel Nederland campagne voeren. Volgens Michiel van Hulten, directeur van Beter Europa en voormalig PvdA-europarlementariër, is bewust voor de oud-premier gekozen: „Kok is iemand die boven de partijen staat. Bovendien is het iemand met een lange staat van dienst in Europa, die weet hoe de hazen lopen. Dat maakt zijn stemadvies geloofwaardig.” Wat Kok zoal beweert in de spotjes? „Nederland blijft gewoon Nederland, want de grondwet maakt ook duidelijk waar Europa zich juist níet mee mag bemoeien.”
Waarde

Het kabinet krijgt ook hulp aangeboden vanuit Brussel. De Europese Commissie wil extra geld geven voor de campagne. Billboards en folders zijn op afroep beschikbaar. Aan Frankrijk heeft de commissie al informatiemateriaal ter waarde van 2 miljoen euro overhandigd.

Ons land heeft geen behoefte meer aan campagnespullen uit Brussel, heeft het kabinet laten weten. De LPF begrijpt dat niet. Pas nog heeft de regering 2 miljoen euro uitgegeven aan extra foldermateriaal, terwijl nu blijkt dat die spullen gewoon gratis in Brussel konden worden besteld. „Tekenend voor het paniekvoetbal van het kabinet”, vindt LPF-kamerlid Herben. „Nu wordt dubbel belastinggeld verspild: aan een ongebruikte folder in Brussel én aan een overbodige folder in Nederland. Het is duidelijk dat de regering gewoon niet de weg weet in Brussel.”
EU-waarden

Nederland zit het dichtst bij de gemiddelde Europese waarden met betrekking tot homoseksualiteit, geloof en economie. Dat stelt onderzoeksbureau Euro RSCG op basis van een peiling onder 10.000 mensen in tien EU-lidstaten. De waarden van de EU zijn vastgelegd in artikel 1.2. en 1.3 van de nieuwe EU-grondwet. Die reppen onder meer over vrijheid, democratie en eerbiediging van de mensenrechten. De samenlevingen in Europa worden volgens de constitutie gekenmerkt door verdraagzaamheid, non-discriminatie en gelijkheid van vrouwen en mannen. De uitslag van het onderzoek blijkt overigens verrassend te zijn voor Nederlanders: Bijna tweederde van hen denkt namelijk dat de Europese waarden „ver af” staan van hun eigen, Nederlandse waarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer