Bezoek OVSE-ambassadeur aan Venray
„Niemand wordt in Venray gediscrimineerd". Deze boodschap richtte Sadik Ugurdogan donderdag in integratiecentrum Joblink aan OVSE-ambassadeur Orhun, op bezoek in Venray.
Ugurdogan verhuisde in 1969 van Turkije naar Nederland, woont en werkt in Venray, en kreeg in Nederland vier dochters, die hem de opa van acht kleinkinderen maakten.Ugurdogan werkt nu als begeleider in integratiecentrum Joblink. Hij helpt mensen bij het omgaan met werk, sociale contacten en de Nederlandse taal. Hij ontkent dat er in Venray een rascistisch probleem zou zijn. „Mensen leven hier in vrede met elkaar, ook de jongeren. Er zijn natuurlijk wel eens conflicten, maar waar zijn die niet? Ook voor ons allochtonen is het in Venray goed toeven. Slechts een enkeling hier in Venray discrimineert, de meeste mensen zijn erg tolerant".
Orhun oriënteert zich in Venray in opdracht van de OVSE naar de manier waarop allochtonen kunnen integreren in de gemeenschap. Hij heeft binnen de OVSE, de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa, de portefeuille discriminatie van moslims, en is in Venray op uitnodiging van minister Bot van Buitenlandse Zaken.
Donderdag sprak Orhun met afgevaardigden van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, en met bestuurders en vrijwilligers van uiteenlopende maatschappelijke organisaties. Ook Turken en Marokkanen ontkennen dat er in Venray op grote schaal gediscrimineerd zou worden. Ze noemen het klimaat in het algemeen juist erg vriendelijk voor buitenlanders, liet een Turkse medewerker van het multicultureel platform in Venray desgevraagd weten.
Orhun ontmoette in de raadszaal van het gemeentehuis ook een twintigtal vertegenwoordigers uit allerlei maatschappelijke sectoren, variërend van het allochtonenonderwijs tot de Turkse moskee. De aanwezigen benadrukten het belang van opvoeding en onderwijs in de strijd tegen intolerantie en discriminatie.
Orhun maakt van zijn bezoek een verslag voor de OVSE. Vrijdag bezoekt hij Amsterdam met een vergelijkbaar programma.
Orhun bezocht Venray vanwege berichten over spanningen tussen allochtone en autochtone jongeren. „Die spanningen zijn er niet", wuift Ugurdogan het onderwerp weg. „Enkele jongens van buiten Venray hebben hier ruzie gemaakt, ze zijn nu weer weg, alles is weer rustig hier!"