Binnenland

Regering Antillen wankelt

De regering van de Nederlandse Antillen wankelt. De Raad van Ministers wil zijn ontslag indienen, maar kan dat niet omdat twee leden weigeren daarvoor te tekenen, liet premier Etienne Ys woensdagnacht weten.

ANP
19 May 2005 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Directe aanleiding voor de problemen zijn uitlatingen van vice-premier Errol Cova over Nederland. Woensdagavond maakte de fractieleider van de regeringspartij PAR, Pedro Atacho, al bekend dat de regering was gevallen. Later bleek dat de partij van Cova, de PLKP, dwarslag. Cova en zijn partijgenoot staatssecretaris Poulo weigeren te tekenen voor hun ontslag. Daarmee maken zij het hun collega’s onmogelijk af te treden, zei Ys vannacht.

Directe aanleiding voor de crisis zijn uitspraken die Cova ruim een week geleden in Venezuela deed. Hij sprak over Nederland als een kolonisator die de Antillianen een minderwaardigheidscomplex heeft gegeven maar ook een superioriteitsgevoel ten opzichte van landen in de regio. Ys vond deze woorden ontoelaatbaar.

Na nog een aantal incidenten waarin Cova een hoofdrol speelde, zag de premier geen plek meer voor beide PLKP-bewindslieden in het kabinet. Cova weigerde echter op te stappen. Hij blijft volhouden niets verkeerds te hebben gedaan.

Tijdens het coalitieberaad en later ook tijdens een vergadering van de Raad van Ministers werd woensdag besloten de stekker uit het kabinet te trekken. Ys hoopte erop direct daarna weer aan de slag te kunnen met een nieuwe regering van dezelfde partijen minus de PLKP. De andere regeringspartijen kunnen ook zonder de partij van Cova op een meerderheid in de Staten rekenen, van 13 van de 22 zetels.

Maar Cova en Poulo werkten niet mee. „We hebben dus jammer genoeg nog steeds een kabinet”, aldus een getergde premier. „Als de coalitie zegt geen vertrouwen meer te hebben, is de regel dat alle leden hun ontslag indienen. Twee leden hebben dat niet gedaan. Dat is ongehoord, apolitiek en ondemocratisch. Nu kan het kabinet zijn ontslag niet indienen, want alle ministers en staatssecretarissen moeten daarmee akkoord gaan.”

Ys legt uit dat de ministers juridisch advies hebben gevraagd. „We willen weten wat voor mogelijke andere wegen er nog zijn om de minister en staatssecretaris te doen aftreden”, zei hij.

Cova blijft bij zijn weigering. „Premier Ys heeft gezegd dat hij onze partij eruit wil zetten en dat kan hij niet waarmaken”, denkt hij. „Ik teken niet, want een politieke crisis is op dit ogenblik niet goed voor ons land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer