Campagne moet Amsterdammer aanzetten tot aangifte
De politie Amsterdam–Amstelland dringt er vanaf deze maand in een campagne bij haar inwoners op aan vaker aangifte te doen. Amsterdammers stappen nog altijd veel te weinig naar de politie en daar moet de komende jaren verandering in komen. Met televisiespotjes op de regionale zender AT5 en in trams, via reclame op billboards en een speciaal team dat aangiftes thuis komt opnemen, wil de politie gedupeerden van misdrijven naar zich toe lokken.
Dat bleek woensdag tijdens een presentatie. Hoofdcommissaris B. Welten ging daarbij in op de cijfers van de pas verschenen Politiemonitor Bevolking 2005. De regio Amsterdam–Amstelland komt daarin goed uit de bus. „We hebben alleen maar goed nieuws", zei Welten trots. Al eerder bleek dat Amsterdam de laatste jaren steeds veiliger wordt en ook uit dit onderzoek blijkt dat de hoofdstad het goed doet vergeleken met andere steden in het land.
Alleen met de aangiftebereidheid wil het nog niet zo opschieten, concludeerde Welten woensdag. En dat terwijl Amsterdam op landelijk niveau het hoogst scoort als het gaat om tevredenheid over het functioneren van de politie. Ook aan de bereikbaarheid van de politie Amsterdam–Amstelland ligt het volgens Welten niet. De politie onderzoekt waar het wel aan schort. Mogelijk ligt het aan de lage aangiftebereidheid voor fietsendiefstal (slechts 8 procent van de gedupeerden doet melding bij de politie).
De campagne sluit aan bij een landelijke actie, die deze zomer plaatsvindt. Na de zomer blijft de politie Amsterdam doorgaan met de eigen campagne. Het streven is in 2007 positieve resultaten te kunnen constateren. Behalve spotjes en reclame op billboards, die onder meer zullen inhaken op actuele gebeurtenissen zoals Sail eind augustus en de lancering van internetaangifte in september, krijgen mensen op het politiebureau meer informatie als ze aangifte doen. Zo streeft de politie ernaar vaker te vertellen over bijvoorbeeld de afhandeling door bijvoorbeeld het openbaar ministerie (OM). Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Verder moet het vanaf eind dit jaar mogelijk zijn om politieagenten bij slachtoffers van zogeheten emotiedelicten, bijvoorbeeld mishandeling, thuis aangifte te laten afnemen.