Kerk & religie

„Inbreng van evangelischen groeit sterk”

De wereldzendingsconferentie, die van 9 tot 16 mei in Athene is gehouden, stond in het teken van de groeiende inbreng van de kerken in het zuiden, vooral van de pinksterkerken. „Dat weerspiegelt de gewijzigde verhoudingen binnen de wereldkerk”, zei delegatielid drs. W. van Laar dinsdag tijdens een persconferentie in Utrecht.

Kerkredactie
18 May 2005 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Samen met de andere deelnemers blikte Van Laar terug op het verblijf in Griekenland. Zo’n 650 mensen uit 105 landen bezochten de conferentie met als thema ”Kom Heilige Geest, genees en verzoen”. Door de keus voor het thema van genezing en verzoening is de Wereldraad van Kerken, de organisator van de conferentie, zich ervan bewust dat de agenda in toenemende mate door de kerken van het zuiden wordt bepaald, zei Van Laar. „Het was een conferentie waar niet zozeer doorwrochte lezingen of documenten een belangrijke rol speelden, maar bloedwarme ervaringsverhalen van mensen. Veel werk werd gedaan in homegroups, kleine groepen rond bijbelstudie en gebed. Er was vooral openheid en men luisterde naar elkaar.”

Tijdens de conferentie is er volgens hem een levende dialoog ontstaan tussen westerse kerken, die uit de Verlichting komen, en de kerken van het zuidelijk halfrond, die gestempeld zijn door de „premoderne” traditie en meer „direct en intuïtief met de Bijbel omgaan.” Deze laatste traditie stelt ook een kritische vraag naar de vooronderstellingen van de Verlichting in onze westerse kerken. „Is er bij ons geen sprake van een reductionistisch wereldbeeld: genezing heeft plaats in het ziekenhuis, terwijl je voor je ziel in de kerk moet zijn. Dat zal een Afrikaan nooit nazeggen.”

Wat drs. Van Laar, directeur van de Nederlandse Zendingsraad (NZR), in Athene opviel, was de betrekkelijke openheid van de Grieks-Orthodoxe Kerk voor het onderwerp zending. De kerk was een van de gastheren van de conferentie, samen met de Grieks-Evangelische Kerk. „Het onderwerp zending wordt in Griekenland doorgaans in verband gebracht met proselitisme, het winnen van bekeerlingen.” Het is de eerste keer dat een zendingsconferentie plaatshad in een oosters-orthodox land. Protestanten en evangelischen worden in Griekenland echter nog steeds als sekten gezien, zo vernam de delegatie ter plekke.

Een zwak punt van de conferentie was volgens Van Laar het onderwerp evangelisatie als verkondiging van het Evangelie. „Er was te weinig gelegenheid om daar aan toe te komen. Dat had te maken met de context van de Grieks-Orthodoxe Kerk, maar het onderwerp is wel op de agenda gezet.” De dienst van genezing en verzoening wil de NZR bewust oppakken de komende tijd, aldus Van Laar. Hij pleit voor bezinning op een eigentijdse vorm van genezing in de Nederlandse kerken.

Volgens ds. E. Overeem, adjunct-directeur van de dienstenorganisatie van de PKN, lag de grote winst van de conferentie in de homegroups. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat waren groepen bezig met bidden en mediteren. Tijdens zijn theologische studie werd hem gezegd dat zending een „alomvattende benadering” moet hebben. Dat laatste kwam hij in Athene tegen. „Alles hoort bij elkaar. Het is goed wanneer we ons keren tegen HIV en ons inzetten voor waarheid en verzoening, maar waarom nog het taboe op het getuigen van Christus? Dat hoort erbij, anders verdubbelen wij alleen wat anderen doen.”

De wereldzendingsconferentie werd voor het eerst bijgewoond door een officiële rooms-katholieke delegatie, die ruim veertig mensen telde. Van de twaalfkoppige Nederlandse afvaardiging was er één rooms-katholiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer