Antilliaanse jongeren terugsturen ‘kan gewoon’
De ministers Verdonk en Pechtold hebben de Tweede Kamer er dinsdag van verzekerd dat er geen juridische belemmeringen zijn om in de toekomst Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren terug te sturen. Zo’n specifieke maatregel is volgens hen gewoon mogelijk binnen de bestaande verdragen.
Diverse Tweede-Kamerleden twijfelden aan de juridische haalbaarheid van de wetgeving die het kabinet voorbereidt om de toestroom van kansarme en criminele jongeren naar Nederland te beperken. Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) benadrukten dat ze graag willen samenwerken met de eilanden, maar dat Nederland desnoods eenzijdig toelatings- of vestigingseisen kan stellen.
Het kabinet ging vrijdag akkoord met de voorgestelde strenge maatregelen, waaronder de terugkeerregeling voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren die zonder zicht op werk of studie afreizen naar Nederland. Minderjarige jongeren die naar ons land komen, moeten aantonen dat ze een Nederlandse voogd hebben. Verdonk streeft ernaar dat de nieuwe wetgeving binnen een jaar van kracht is.
Het debat werd bijgewoond door tientallen Antillianen en Arubanen. De vergaderzaal, waar extra beveiligingspersoneel was, zat zo vol dat zestig mensen de discussie via een internetverbinding in een andere zaal konden volgen. In twee verklaringen die werden uitgedeeld, verwierpen diverse Antilliaanse en Arubaanse organisaties het „apartheidsbeleid” van het kabinet.
De regeringspartijen CDA, VVD en D66 en oppositiepartij LPF steunen de plannen. De VVD pleitte er bovendien voor dat Antillianen en Arubanen die in Nederland zijn veroordeeld voor misdrijven waar minimaal een half jaar op staat, hun straf uitzitten in een gevangenis op het eiland waar ze vandaan komen. Volgens Verdonk kan dat alleen als de betrokken gedetineerde daarmee instemt. Een verplichte overplaatsing is niet mogelijk.
De PvdA benadrukte dat het grootste knelpunt zit bij de Antilliaanse probleemjongeren die al in ons land zijn. Tweede-Kamerlid Dijsselbloem van die partij vindt dat gemeenten hen moeten opvangen in internaten om hen van daaruit verplicht te laten inburgeren. Maar volgens Verdonk ziet het er niet naar uit dat dergelijke internaten er komen, omdat de 22 betrokken gemeenten tot dusver aangeven meer heil te zien in projecten voor begeleid wonen.