Balkenende: Aandacht voor kritiek Europa
WARSCHAU (ANP) – Premier Balkenende wil meer aandacht besteden aan de kritiek die er leeft over de Europese Unie. „We moeten de kritische geluiden over Europa op ons in laten werken. Natuurlijk is het zo dat er in Europa zaken beter kunnen", zei Balkenende dinsdagochtend in de marge van de top van de Raad van Europa, het samenwerkingsverband op het gebied van mensenrechten van 46 Europese landen.„We moeten begrip hebben voor de zaken die beter kunnen, maar uiteindelijk is het wel de vraag wat ons verder brengt. De Europese grondwet is misschien niet ideaal, maar helpt ons uiteindelijk wel verder. Het is beter dan wat we nu hebben. Dan vraag ik me af waarom je kansen zou laten liggen, als je ze nu kunt grijpen".
Balkenende pleitte verder voor een ja-stem in het referendum over de Europese grondwet, „omdat Europa daardoor beter en slagvaardiger kan opereren, bijvoorbeeld bij de strijd tegen terrorisme of het zoeken naar meer werkgelegenheid. We hebben elkaar nodig in Europa", stelde de premier. Over de peilingen in Nederland en Frankrijk, die op nee wijzen, zei hij „dat je niet altijd uit moet gaan van het negatieve".
CDA-senator en voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa Van der Linden hekelde dinsdag in Warschau de neiging van de Nederlandse regering om bij de discussie over de Europese Unie teveel te kijken naar de netto-afdracht aan Brussel. „Dat is helemaal fout. Europa en de voordelen van Europese samenwerking zijn niet in geld uit te drukken".
„Nederland betaalt misschien wel een hoge nettocontributie aan de EU, maar Nederland haalt bijvoorbeeld ook meer dan enig ander land uit de Europese samenwerking in de vorm van banen in de transportwereld", stelde Van der Linden. „Bovendien kost de meerbijdrage aan Europa minder dan de begrotingsoverschrijding voor de Betuwelijn. Waar praten we dan toch telkens over".
Nederlandse bedrijven verdienen volgens Van der Linden elk jaar 2 miljard euro aan de uitbreiding met Oost–Europa door extra exportmogelijkheden. „Het argument dat de uitbreiding van de Europese Unie slecht is geweest voor Nederland is onzin. Als Nederland mede daarom de grondwet als enige af zou wijzen, zouden we een compleet modderfiguur slaan".