Binnenland

Steun voor strenge aanpak Antillianen

Kansarme Antilliaanse en Arubaanse jongeren tussen de 18 en 24 jaar mogen met onmiddellijke ingang niet meer naar Nederland komen.

Redactie politiek
13 May 2005 22:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Het kabinet heeft vrijdag een voorstel hiertoe van de ministers Verdonk voor Integratie en Pechtold voor Koninkrijksrelaties overgenomen.

Antilliaanse en Arubaanse jongeren, die in veel steden overlast veroorzaken, mogen zich pas in Nederland vestigen als ze werk hebben of een studie volgen. Als ze bovendien geen diploma in hun land van herkomst hebben behaald, zal de overheid ze zonder pardon terugsturen.

Op Schiphol zullen extra controles plaatshebben om de kansarme jongeren tegen te houden. Omdat de jongeren ook via andere luchthavens kunnen reizen, is de controle niet helemaal waterdicht.

Vice-premier Zalm zei vrijdag na afloop van het kabinetsberaad dat hij het liefst ziet dat de overzeese gebiedsdelen zelf controles uitvoeren op hun luchthavens. De bewindsman verwacht dat kansarme jongeren die niet via Schiphol reizen, uiteindelijk een keer op straat worden opgepakt na het begaan van een overtreding.

De maatregel geldt alleen voor nieuwe gevallen. Jongeren die tot gisteren in Nederland kwamen, kunnen blijven. Het kabinet wil wel dat rechters nu aanwezige jongeren terug mogen sturen als ze zich hebben misdragen.

De Tweede Kamer vraagt al jaren om een gedwongen terugkeerregeling van criminele Antilliaanse jongeren. De toenmalige minister van Koninkrijksrelaties, Van Boxtel, zei steeds dat het juridisch niet mogelijk was om de betrokkenen terug te sturen. Ze zijn inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden en mogen daarbinnen vrij reizen.

Volgens vice-premier Zalm is er nu een juridische mogelijkheid gevonden om de jongeren wel terug te sturen. De maatregel geldt namelijk niet voor alle Antilliaanse en Arubaanse jongeren, maar alleen voor de groep die kansarm is. Volgens Zalm is er sprake van een „proportionele” (toegesneden, red.) maatregel.

Het stellen van voorwaarden aan een groep jongeren die naar Nederland komt, is volgens Zalm helemaal niet ongebruikelijk. Omgekeerd stellen de Antillen ook voorwaarden aan Nederlanders die zich op een van de eilanden willen vestigen.

Het kabinet gaat over de maatregelen eerst met de Tweede Kamer praten en daarna met de Antilliaanse en Arubaanse regeringen.

Het Antilliaanse parlement reageerde boos op de beperkende maatregel. In een motie hebben de fracties hun gevoelens van afkeer vastgelegd.

Ook de Arubaanse premier Oduber toonde zich vrijdag verbolgen. Volgens hem veroorzaken zijn landgenoten helemaal geen overlast in Nederland en moet de regering in Den Haag de regels alleen beperken tot de Antilliaanse jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer