OM wijst bedrijven op verantwoordelijkheid
Bedrijven die uit laksheid of uit financiële overwegingen verzuimen preventieve maatregelen voor hun beveiliging te nemen, moeten er niet op rekenen dat politie en justitie zonder meer „de kastanjes uit het vuur halen.”
Dat zei procureur-generaal en binnenkort baas van het openbaar ministerie H. Brouwer donderdag op het congres ”Veilig ondernemen:.
Brouwer benadrukte dat de zelfredzaamheid van bedrijven veel groter is dan altijd werd aangenomen. Als voorbeeld noemde hij de aanpak van het probleem van tanken zonder te betalen. Justitie heeft met de pomphouders onder meer de afspraak gemaakt dat zij aan de hand van kentekengegevens zelf via de deurwaarder de geleden schade proberen te innen. „Een serieuze ontlasting van het strafrechtelijk apparaat”, concludeert de procureur-generaal.
Op het congres ondertekenden het bedrijfsleven en de overheid het tweede deel van het Actieplan Veilig Ondernemen (AVO), een nieuwe stap in hun gezamenlijke strijd tegen criminaliteit in bedrijven.
De betrokken partijen, waaronder werkgeversorganisaties, de politie en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, gaan zich richten op de bestrijding van cybercrime, winkelcriminaliteit en heling. Verder komen er projecten om de georganiseerde misdaad aan te pakken en komt er nog meer aandacht voor het bestrijden van winkeldiefstal.
Vorig jaar ondertekenden de partijen het eerste AVO met als doel de criminaliteit binnen bedrijven in 2006 met 10 en in 2008 met ten minste 20 procent te verminderen. Volgens de onlangs verschenen Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven is die veiligheid de afgelopen tijd sterk verbeterd.
Zo werd in de detailhandel in 2002 nog 67 procent van de ondernemers slachtoffer van een vorm van criminaliteit. In 2004 was dat teruggelopen tot 49 procent.