„Wij willen er zijn voor alle hervormden”
De Bond van Nederlandse Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag heeft de intentie om een bond te blijven voor zowel hervormde zondagsscholen in de Protestantse Kerk als zondagsscholen in de Hersteld Hervormde Kerk. Er hebben zich inmiddels twintig zondagsscholen uit de HHK bij de bond aangemeld. Een van de dertien hoofdbestuursleden, ds. J. Joppe, is lid van de HHK.
Dat bevestigde de voorzitter van de zondagsscholenbond, ds. M. B. van den Akker uit Nieuwerkerk aan den IJssel, donderdag desgevraagd.
„We hebben als bond een intentieverklaring afgedrukt in ons zondagsschoolblad dat verleden week is verschenen. Daarin stellen we dat we in alle rust willen werken aan een naamsverandering en een statutenwijziging. Die naams- en statutenwijziging is nodig omdat per 1 mei 2004 de Nederlandse Hervormde Kerk is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland. We neigen ernaar om als naam te kiezen ”Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag”, maar daar willen we heel goed over nadenken. Mogelijk dat we in 2006 daarover een beslissing nemen. Laat de zaken eerst maar eens enigszins tot rust komen.”
De statutenwijziging is nodig omdat in de huidige statuten van hoofdbestuursleden gevraagd wordt dat ze belijdend lid zijn van de Nederlandse Hervormde Kerk. „Die kerk is opgegaan in de PKN, dus dat moet veranderen”, aldus ds. Van den Akker. „Op dit moment is het zo dat van de dertien hoofdbestuursleden er twaalf lid zijn van de Protestantse Kerk. Eén bestuurslid, ds. J. Joppe, is lid van de Hersteld Hervormde Kerk. We hebben als bestuur steeds gezegd: Wij sturen deze man absoluut niet weg. Dat wilden we niet, dat konden we niet. We respecteren zijn keuze, net als hij onze keuze, om met een bezwaard gemoed toch mee te gaan in de PKN, respecteert. Ik mag ook eerlijk zeggen dat we onderling daar heel open en op een goede manier over kunnen spreken.”
De voorzitter van de bond geeft aan dat de zondagsscholenbond ook na 1 mei 2004 staat voor dat „waar we altijd voor gestaan hebben. Er is niets veranderd. We hebben met de hersteld hervormden een verschil in kerkvisie, maar verder staan we beiden nog steeds op dezelfde grondslag. Het is mijn hartstochtelijk verlangen om samen het werk te blijven doen dat we altijd gedaan hebben.”
Hervormde gemeenten die door de fusie gescheurd zijn, hebben vaak ook een scheuring in hun zondagsschool meegemaakt. „Er werd dan door de hersteld hervormde gemeente meestal een nieuwe zondagsschool opgericht. Inmiddels hebben twintig van die zondagsscholen zich wel bij ons als landelijke bond aangemeld. Daar zijn wij erg blij om”, aldus ds. Van den Akker.
Volgens hem is de intentieverklaring van het hoofdbestuur, om elkaar als hervormden in de zondagsscholenbond vast te houden, „zeer positief” ontvangen in het land. „We hebben steeds gezegd: Laten we de geestelijke volwassenheid opbrengen om op een goede manier met elkaar in gesprek te blijven. Ik ben er dankbaar voor dat dat inderdaad is gebeurd. Er is op de vergaderingen waar de verklaring besproken is werkelijk geen wanklank gehoord.”
Ds. Van den Akker zegt dat er op dit moment nog geen contact is geweest met de Hersteld Hervormde Kerk. „Dat contact zal er zeker komen en we willen dan ook duidelijk maken dat we als bond niet anders willen dan het hervormd-gereformeerde gedachtegoed dienen. Ook bij ons is er in wezen niets veranderd, omdat er bij de bond alleen zondagsscholen zijn aangesloten van hervormde gemeenten in de PKN. Natuurlijk weet ik ook dat de praktijk soms zeer weerbarstig is. Weerbarstiger dan de theorie. Ik hoor vanuit gemeenten heel verdrietige dingen, maar we zeggen toch hartstochtelijk: Laten we elkaar vasthouden. Laten we toch samen bidden dat de Geest van Pinksteren vaardig wordt over ons. Dat verlangen leeft diep in ons hart.”
De zondagsscholenbond telt 275 aangesloten zondagsscholen, 2050 leidinggevenden en zo’n 20.000 kinderen.