Duizenden gedupeerd door vliegverbod Onur Air
Duizenden vakantiegangers zijn gedupeerd door het vliegverbod dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan de Turkse prijsvechter Onur Air. In Turkije verblijven ongeveer 10.000 Nederlanders die de komende dagen met de maatschappij zouden terugvliegen.
Op Schiphol zouden bovendien tot dinsdag 48 vluchten van Onur Air vertrekken, liet een woordvoerster weten. De luchthaven adviseert via teletekst en internet de reizigers niet naar Schiphol te komen.
De grote Nederlandse Turkije–specialist Corendon is al begonnen met het overboeken van reizigers. Corendon heeft vervangende terugvluchten geregeld voor ruim driehonderd passagiers. „Ik probeer dat ook te regelen voor onze andere vijf– á zeshonderd passagiers die de komende dagen met Onur naar Nederland zouden vliegen”, aldus een woordvoerder.
Het vliegverbod geldt voorlopig voor een maand. Onur Air weet nog niet of het lukt de ongeveer 25.000 vakantiegangers die voor die periode een reis hebben geboekt, met een andere luchtvaartmaatschappij te laten reizen. Behalve Corendon werkt reisorganisatie OAD met Onur Air. OAD probeert twee– tot driehonderd mensen die in Turkije verblijven, over te boeken naar Martinair en Transavia. Een woordvoerder verwacht dat de terugreis „een paar uur tot een á twee dagen” vertraagd zal zijn.
Ook voor vertrekkende passagiers zoekt OAD onderdak bij deze twee Nederlandse maatschappijen. Dat wordt echter nog een hele klus. Martinair en Transavia zijn niet echt in staat alle problemen op te lossen. „We doen wat we kunnen, op verzoek van touroperators, maar we hebben zeer beperkte capaciteit beschikbaar”, zegt een woordvoerder van Martinair. Transavia is bezig de problemen in kaart te brengen. Een woordvoerster spreekt van een „ingewikkelde puzzel”. Er moeten naar haar zeggen bemanningen, vliegtuigen en ’slots’, vertrek– en landingsmogelijkheden, geregeld worden.
Directeur M. Pekpak van Onur Air reageerde gepikeerd op de maatregel. Hij noemt het een „puur politieke zaak”. De Turkse autoriteiten nemen hierover volgens hem contact op met „de Nederlandse transportminister”.
De IVW besloot de landingsrechten van de luchtvaartmaatschappij in te trekken na een reeks incidenten. Dinsdag nog had een Airbus van Onur Air met bestemming Schiphol in Antalya moeilijkheden bij het starten. De piloot kreeg een foutmelding over een probleem met het zogenoemde straalomkeersysteem.