Economie

Accijnsverhoging remt drinkgedrag

De afzet van gedistilleerde drank is vorig jaar gedaald. Deze daling schrijft de Commissie Gedistilleerd toe aan de accijnsverhoging op sterke drank die de regering in 2003 doorvoerde. De afzet en de accijnsopbrengst daalden, waardoor volgens de commissie zowel bedrijven als fiscus een verlies leden.

ANP
12 May 2005 14:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

De afzet ging met 8 procent terug naar 69 miljoen liter, exclusief voorgemixte drankjes. Omgerekend naar pure alcohol bedraagt de daling zelfs bijna 9 procent. De accijnsopbrengst voor de staat daalde iets minder sterk van 419 miljoen euro naar 397 euro miljoen.

Secretaris Joep Stassen maakt zich zorgen. „Sinds de accijnsverhoging van 2003 zien we een versterkte daling. Ook vorig jaar zette die trend zich door. Als de accijnsverlaging van 15 procent voor gedistilleerde dranken wordt doorgevoerd komt er wellicht weer wat zon achter de wolken tevoorschijn”.

Volgens de Commissie Gedistilleerd is er zakelijk gezien geen argument tegen een herstel van het accijnstarief naar het niveau van vóór 2003. Het bliksembesluit dat in 2002 werd genomen om de accijns te verhogen heeft averechts gewerkt voor de schatkist. Het doel was om 70 miljoen euro extra op te halen, maar dat is dus nooit gehaald.

De gedistilleerdbranche wordt onevenredig belast, vindt Stassen. „Gedistilleerd heeft slechts een aandeel van 5,3 procent in de totale alcoholconsumptie, maar betaalt wel 42 procent van de totale alcoholopbrengsten. Dit is absoluut uit balans”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer