Opinie

Stemmingmakerij

11 May 2005 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

”Democratie ja, fundamentalisme nee”. Dat idee hangt boven Barendrecht in de lucht. Niet -zoals oorspronkelijk de bedoeling was- in reuzenletters achter een reclamevliegtuigje. Nee, het devies bepaalt de discussie rond de benoeming van de SGP’er Van Belzen tot burgemeester van de Rijnmondgemeente.Een actiecomité heeft deze week in een brief met 1000 handtekeningen aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken gevraagd af te zien van de benoeming. En dat ondanks het feit dat de raad unaniem de SGP-kandidaat voor benoeming heeft voorgedragen.

Het bezwaar van de actievoerders richt zich naar hun zeggen niet op de persoon van Van Belzen, maar op de beginselen die zijn partij voorstaat. Die zouden regelrecht in strijd zijn met de Grondwet. De opposanten geven de voorkeur aan een kandidaat „die democraat is in hart en nieren.” Daarbij maakt het blijkens hun brief aan de minister niet uit van welke partij de toekomstige eerste burger van Barendrecht is.

De toon die deze groep aanslaat, is op zijn minst aanmatigend. Op grond van 1000 handtekeningen zegt ze te weten dat „heel veel” inwoners van Barendrecht tegen de benoeming van de SGP’er zijn. Nu is 1000 op een inwonertal van 35.000 ongeveer 3 procent. Enige overdrijving kan het actiecomité dus niet ontzegd worden.

Het standpunt van de gemeenteraad zegt veel meer over de verlangens van de bevolking. De opkomst van stemgerechtigden bij de laatste gemeenteraadsverkiezing was een veelvoud van die 1000 burgers die de brief tekenden.

Wanneer de raadsfracties unaniem de gewraakte kandidaat voordragen, legt dat veel meer gewicht in de schaal dan een brief die is opgesteld onder regie van een vertrokken wethouder. Bovendien hebben de fracties tijdens de sollicitatieprocedure kennis kunnen maken met de kandidaat en weten ze wie ze in huis halen. Tekenend is ook dat de raadsfracties zich eensgezind tonen in het afwijzen van de actie.

De actiegroep maakt zich schuldig aan stemmingmakerij. Terwijl de benoeming volgens de democratische spelregels is verlopen, probeert hij bij de minister een voet tussen de deur te krijgen. De diepste achtergrond daarvan is dat hij de beginselen van de SGP niet slikt.

Daarbij richt ze zich vooral op het theocratische gedachtegoed van deze partij. Dat zou een democratische instelling van haar aanhangers uitsluiten. Daarmee gaan de actievoerders voorbij aan het feit dat de SGP zich sinds haar oprichting in 1918 volstrekt loyaal naar de democratische spelregels voegt. Die instelling spoort niet met het stigma van fundamentalisten, wat tegenwoordig synoniem is met terrorisme en bommengooiers.

Geregeld stellen bestuurders van andere politieke partijen vast dat „SGP’ers in het gebruik erg meevallen.” Sprekend voorbeeld daarvan is de verklaring van vier PvdA-burgemeesters uit de Alblasserwaard waarin zij Van Belzen prezen vanwege zijn democratische instelling.

Dat de theocratische opvatting binnen de Staatkundig Gereformeerde Partij leeft, mogen mensen met een andere politieke overtuiging haar ook niet kwalijk nemen. Net zo min als dat SGP’ers de linkse partijen het recht kunnen ontzeggen naar een socialistische samenleving te streven.

De actie in Barendrecht is een typerend voorbeeld van de intolerantie van de toleranten. Ze zijn tot allerlei samenwerkingsvormen bereid, maar niet met mensen die geloven in een absolute waarheid. En dat doen overtuigde christenen binnen bijvoorbeeld CU en SGP. Niet om betweterig of tiranniek te zijn, maar vanuit de overtuiging dat die Waarheid heilzaam is voor alle mensen. Wanneer je die overtuiging uitdraagt, val je buiten de boot.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer