Binnenland

„Strengere eisen bij komst Antillianen”

De toegang tot Nederland wordt voor Antilliaanse jongeren aanzienlijk verscherpt. Het kabinet stemt vrijdag waarschijnlijk in met een plan van de ministers Verdonk (Immigratie) en Pechtold (Koninkrijksrelaties) om als voorwaarde te stellen dat de jongeren werk hebben of een opleiding volgen.

Redactie politiek
11 May 2005 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Al jaren vormt de toestroom van criminele en kansarme jongeren van de Antillen naar Nederland een probleem. Tot op heden wist politiek Den Haag daar niet goed raad mee, omdat het juridisch zeer moeilijk ligt om personen die behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden en dus voluit de Nederlandse nationaliteit hebben, de toegang tot het Nederlands grondgebied te ontzeggen.

Volgens ingewijden hebben de ministers Verdonk (VVD) en Pechtold (D66) nu echter een akkoord bereikt dat toch de basis legt voor het gedeeltelijk sluiten van de grenzen. Antilliaanse jongeren van tussen de 18 en de 24 jaar oud zijn in principe welkom in Nederland, maar moeten terug wanneer ze binnen drie maanden na aankomst nog geen uitzicht hebben op werk of een opleiding.

Daar komt nog bij dat deze jongeren minimaal moeten hebben voldaan aan de sociale vormingsplicht. Die wordt op de Antillen binnenkort verplicht gesteld voor werkloze schoolverlaters. Verder moet het voor Nederlandse rechters mogelijk worden om Antilliaanse jongeren die voor overlast zorgen, niet alleen een straf op te leggen, maar ze ook terug te sturen naar de Antillen. Jongeren van onder de 18 mogen alleen naar Nederland komen als ze hier een voogd hebben die verantwoordelijkheid voor hen draagt.

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 dringen al langer aan op een aanpak van de toevloed van Antilliaanse jongeren. Vooral in Rotterdam en Den Helder veroorzaken zij problemen. Ze zijn er sterk vertegenwoordigd in de misdaadstatistieken.

Premier Ys van de Antillen reageerde dinsdag geschokt op het voornemen van Verdonk en Pechtold. „Dit kan helemaal niet”, vindt hij. „Het beperken van de vrijheid is geen oplossing.” Ys toonde zich verder hogelijk verbaasd omdat hij niets over het plan heeft gehoord van minister Pechtold, die juist deze week een bezoek bracht aan de Antillen.

Ys kwam dinsdag verder in het nieuws vanwege onenigheid met vice-premier Errol Cova. Laatstgenoemde blijkt in Venezuela te hebben gesproken met vice-president Mangel, waardoor premier Ys zich gepasseerd voelt. Cova heeft bovendien uitspraken gedaan die volgens premier Ys niet door de beugel kunnen.

Zo heeft Cova onder meer over Nederland gezegd dat het een kolonisator is. Nederland zou het volk van de Antillen een minderwaardigheidscomplex hebben gegeven, maar ook een superioriteitsgevoel ten opzichte van landen in de regio, aangezien Antillianen een Nederlands paspoort hebben. Dat kolonialisme zou moeten worden uitgeroeid, aldus Cova.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer