Dubbele diensten in Apeldoorn
De twee ochtenddiensten die de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn sinds begin dit jaar belegt, verlopen naar tevredenheid. Dat meldt de preses van het college van kerkrentmeesters, C. Th. Hovius. De hervormde wijkgemeente, die sinds 1979 bestaat, is voortgekomen uit een evangelisatie.
In 1995 werd een nieuwe kerk aan de Zonnedauw in Apeldoorn in gebruik genomen. Door de sterke groei van het aantal leden bleek het echter in de loop van vorig jaar niet meer mogelijk de kerkgangers tijdens de zondagse ochtenddiensten op een verantwoorde manier een plaats te bieden. „Er ontstonden gevaarlijke toestanden”, aldus Hovius. „De zaal achter de grote kerkzaal zat meestal helemaal vol en ook in de kerk zelf stond een maximumaantal extra stoelen. Verder was er onvoldoende ruimte bij de kinderoppas. We hebben toen, na overleg met de gemeente, besloten voorlopig twee ochtenddiensten te houden. We houden de diensten nu een aantal maanden en zijn tevreden over het verloop. Tijdens de eerste dienst komen er gemiddeld zo’n 400 mensen en tijdens de tweede dienst ongeveer 600. Beide diensten kennen een vaste kern van bezoekers. De ouderen kiezen voornamelijk voor de eerste dienst en de jongeren voor de tweede dienst.”
Hovius benadrukt dat het houden van twee ochtenddiensten niet ideaal is. „Een van de grootste schaduwkanten is dat de gemeente toch een scheiding ervaart. Maar we zagen op de korte termijn geen andere oplossing. Een voordeel is weer dat het totale kerkbezoek op de zondagochtenden is toegenomen.”
Tijdens de schoolvakanties in de zomermaanden wordt er, evenals bij de viering van het heilig avondmaal, één ochtenddienst gehouden. „Over definitieve oplossingen wordt nagedacht”, aldus Hovius. „Daar kan de kerkenraad nu nog niets over zeggen. We zouden de huidige situatie kunnen handhaven of kunnen kijken of de kerk toch verbouwd kan worden, maar we zouden ook naar twee afzonderlijke preekplaatsen kunnen toegroeien. Een besluit zal in ieder geval in nauw overleg met de gemeente genomen worden.” Sinds vorig jaar heeft de hervormde wijkgemeente, die begin 2004 1468 leden telde, twee volledige predikantsplaatsen.
Joods huwelijk in Amsterdam
In de Grote Synagoge in Amsterdam -nu onderdeel van het Joods Historisch Museum (JHM)- werd afgelopen zondag het eerste huwelijk sinds de Tweede Wereldoorlog gesloten. Het huwelijk vond plaats onder een unieke ”choepa” (baldakijn) uit de collectie van het JHM die gemaakt is door de moeder van de bruidegom, Saskia Weishut-Snapper. Dit meldt de website joods.nl. Het laatste huwelijk ’zonder ster’ in de Grote Synagoge was dat van Betty Cohen en Wim Duveen op 26 maart 1942. Bruid en bruidegom hebben de oorlog overleefd. Het laatste huwelijk in de Nieuwe Synagoge, ook onderdeel van het museumcomplex, was op 7 juni 1942. Het echtpaar dat daar trouwde, kwam tijdens de oorlog om in Auschwitz.
De Grote Synagoge aan het Jonas Daniel Meijerplein biedt tegenwoordig plaats aan de nieuwe vaste opstelling van het JHM. Op de begane grond gaat deze over religie, waarin de joodse traditie en gebruiken centraal staan. De religieuze functie die de synagoge vroeger had, is weer zichtbaar gemaakt. De tentoonstelling op de galerijen gaat over de geschiedenis van de joden in Nederland van 1600 tot 1890. De expositie toont het complexe proces van inburgering en integratie van een religieuze en culturele minderheid.
Kerkbode Drachten
De Kapelbode, kerkbode van de hervormde Kapelgemeente, een wijkgemeente van bijzondere aard in de protestantse gemeente Drachten, is 150 keer verschenen. Eindredacteur Tjerk de Reus heeft een jubileumuitgave samengesteld waarin wordt teruggekeken. Op 29 oktober 1988 verscheen de eerste aflevering van de Kapelbode. Het blad had toen nog de simpele naam ”Mededelingen”. „Het blad dat vanaf 1988 ging verschijnen, werkte samenbindend en gaf gemeenteleden de kans met elkaar mee te leven”, zo meldt de jubileumuitgave. In de extra dikke kerkbode kijken gemeenteleden en mensen van buiten terug op de geschiedenis van de hervormde Kapelgemeente en vooruit naar de toekomst. Sinds 23 januari is ds. J. Noordam, voorheen predikant in Nieuwerkerk aan den IJssel, aan de wijkgemeente verbonden.
Monumentale klok uit Veelerveen
De monumentale klok van de hervormde kerk in het Groningse Veelerveen wordt volgende week dinsdag verwijderd. De klok wordt op 4 juni officieel gepresenteerd aan de hervormde gemeente van het Zeeuws-Vlaamse Philippine. In 1638 werd de klok voor die gemeente gegoten. In 1933 dreigde hij te worden omgesmolten tot een groter exemplaar. De kerk in Veelerveen redde hem echter. In 1943 wilden de Duitsers hem omsmelten voor munitie. Maar omdat de klok minder dan 150 kilo woog, werd hij naar het gemeentehuis van Zwolle gebracht. Daar diende hij gedurende de oorlogsjaren als alarmklok. Na de oorlog kwam de klok weer terug in het kerkgebouw van Veelerveen. Deze kerkelijke gemeente werd op 9 januari van dit jaar opgeheven. De meeste leden kerken nu in Vlagtwedde. De pastorie en het kerkgebouw worden aangekocht door P. H. A. Meijer, de pastoraal werker van de gemeente van Veelerveen. De klok wordt na de officiële presentatie aan de hervormde gemeente van Philippine gerestaureerd in Duitsland.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.