Binnenland

Huisartsen zijn woedend over bod van Hoogervorst

De huisartsen dreigen met verscherpte acties en stakingen, nu minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de knoop heeft doorgehakt over de nieuwe tarieven voor de huisartsen. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging is „bijzonder nijdig". Volgens hem heeft de minister de huisartsen bedrogen.

ANP
9 May 2005 18:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De huisartsen zijn boos, omdat de minister akkoord is gegaan met het plan om zorgverzekeraars zeggenschap te geven over de verdeling van geld voor vernieuwing van de huisartsenzorg. De huisartsen willen die zeggenschap zelf houden over dit geld, 138 miljoen. Zij willen dat dit bedrag wordt opgenomen in het vaste inschrijftarief dat zij per patiënt krijgen.

Hoogervorst besloot maandag vanuit China een laatste toezegging te doen aan de huisartsen. Hij verhoogde het inschrijftarief van 45 naar 48 euro per patiënt en besloot dat de huisartsen op individueel niveau met zorgverzekeraars moeten onderhandelen over de resterende 90 miljoen euro voor vernieuwing. Deze maatregel geldt alleen voor het „overgangsjaar" 2006, het jaar waarin de nieuwe zorgverzekeringswet ingaat.

Zorgverzekeraars Nederland vindt het jammer dat de minister het bedrag waarover zorgverzekeraars kunnen onderhandelen, verlaagt. Volgens LHV–voorzitter Vos komt het plan om dit geld opnieuw te verdelen ook uit hun koker. Het ministerie vond het aanvankelijk „niet onze zaak. Nu is het ministerie de hardste voorvechter. We zijn voor de gek gehouden".

Vos benadrukte maandag in een reactie dat huisartsen drie jaar geleden zijn gekort op hun inkomen, omdat het slecht ging met de economie. „De minister vraagt diezelfde huisartsen nu in goed vertrouwen om nog eens 15.000 euro per praktijk in te leveren".

Volgens de minister zal dat geld door de zorgverzekeraars worden teruggegeven aan de huisartsen in „lokale onderhandelingen". Vos: „Dat komt er in feite op neer, dat je eerst 15.000 euro inlevert en dat je er dan over moet onderhandelen of je het terugkrijgt".

Vos verwacht dat zijn achterban de komende tijd flink tekeer zal gaan. Hij erkende zich aanvankelijk onvoldoende gerealiseerd te hebben hoe belangrijk die onkostenvergoeding voor zorgvernieuwing voor huisartsenpraktijken is.

Wat Hoogervorst betreft is het onderhandelen echter afgelopen. Hij heeft het College Tarieven Gezondheidszorg opdracht gegeven de nieuwe betalingsstructuur met de betrokken partijen uit te werken. In juni moet die klaar zijn. Hoogervorst heeft haast, want hij heeft de nieuwe tarieven nodig voor de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet volgend jaar.

Nu krijgen huisartsen nog een vast tarief per ziekenfondspatiënt en worden particulier verzekerden via een inschrijf– en consulttarief vergoed. In het nieuwe stelsel verdwijnt het verschil tussen ziekenfonds en particuliere zorgverzekeringen en komt er een voor iedereen verplichte basisverzekering.

Hoogervorst wil huisartsen dan voor iedereen een vast inschrijftarief van 48 euro en een consulttarief van ongeveer 7 euro geven. Daarnaast moeten huisartsen met verzekeraars afspraken maken over extra geld voor zaken als praktijkondersteuning, zorgvernieuwing zoals diabeteszorg, solopraktijken op het platteland en zorg aan mensen in achterstandsgebieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer