Bush voor het eerst op Nederlandse bodem
Maastricht–Aachen Airport, zaterdagavond even voor zevenen: Fotografen grijpen hun telelenzen, cameramensen stellen scherp op die zwarte stip die vanuit het noorden komt aanvliegen. Ook onder ervaren journalisten ontstaat iets van opwinding: de machtigste man van de wereld, George W. Bush, president van de Verenigde Staten is in aantocht voor zijn eerste bezoek aan Nederland.
Het eerste vliegtuig dat om 18.58 uur landt, is echter een reservetoestel dat altijd vooruitvliegt voor de Air Force One, het presidentiële toestel. Inmiddels staat iedereen die Bush officieel komt ontvangen wel gereed: minister Bot van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur Clifford M. Sobel, maar ook de gouverneur van Limburg, baron Van Voorst tot Voorst en de Nederlandse ambassadeur in Washington B. van Eenennaam.
Dan, ongeveer tien minuten na de ’reserve’ Air Force One, komt het toestel van Bush aangevlogen. „That’s the one", bevestigt ook een van de Secret–Service–agenten op het platform. Om 19.11 landt de Boeing op Limburgse grond.
Een kwartier later stappen Bush en zijn vrouw Laura uit, gevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Boven aan de vliegtuigtrap zwaaien ze naar het Amerikaanse en Nederlandse personeel van de ambassade in Den Haag, dat verzameld is voor een ’meet and greet’–bijeenkomst. Na de officiële ontvangst door Bot en Sobel, schudt Bush handen met het ambassadepersoneel. Een baby wordt even opgetild.
Circa 800 meter verderop staat een kleine groep van ongeveer zestig ’lawaaidemonstranten’. Met toeters, fluiten en trommels protesteren ze tegen het bezoek van Bush en diens buitenlands beleid. Voor Bush is het te ver om te horen.
De president stapt dan in zijn presidentiële limousine, speciaal overgevlogen vanuit de VS en sterk genoeg om over een landmijn te rijden. Het konvooi is dertig auto’s en twaalf busjes lang, inclusief een Nederlandse ambulance. Met hoge snelheid gaat het, voorafgegaan door Nederlandse motoragenten, naar het Chateau St. Gerlach in Houthem bij Valkenburg, waar Bush de nacht zal doorbrengen.
De weg erheen is volledig afgezet. Nederlandse militairen met Diemaco–geweren staan langs de route om demonstranten op afstand te houden. Een half uurtje later keert de rust weer enigszins terug in Limburg. Belangstellenden op viaducten op de snelweg zoeken hun auto om aan te sluiten in de file. Bush is dan al aangekomen in St. Gerlach en als we zijn vrouw Laura mogen geloven is het de hoogste tijd voor een presidentiële nachtrust.
Zondagochtend wacht Bush een ontbijt met premier Balkenende en Nederlandse studenten. Daarna houdt de president op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten een toespraak tijdens de herdenking van zestig jaar bevrijding van Europa. Zondagmiddag vliegt hij door naar Moskou.