Buitenland

Wereld reageert verheugd op vrijlating Aung San Suu Kyi

De vrijlating van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi na negentien maanden huisarrest heeft tot verheugde reacties uit de hele wereld geleid. Havel, Blair, Fischer, Solana en Powell prijzen de vrijlating van de oppositieleidster. Allen hopen dat het een eerste stap is op weg naar meer democratie en verbeterde mensenrechten.

RTR/ANP
7 May 2002 09:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Het Noorse Nobel Instituut, dat Suu Kyi in 1991 de Nobelprijs voor de vrede toekende, liet weten „ongelooflijk blij” te zijn. Suu Kyi kreeg de prijs voor haar geweldloze strijd voor de mensenrechten en democratie. „Ze is een unieke vrouw, sommigen zeggen zelfs de stralendste van de recente Nobelprijswinnaars”, zei fungerend directeur Olav Njolstad van het Nobel Instituut. „Ze is moedig. Ze heeft gevochten voor democratie onder omstandigheden die zeer moeilijk waren voor haarzelf en haar volk.”

De Britse premier Tony Blair feliciteerde Suu Kyi en zei dat hij een hervatting van de politieke dialoog zal ondersteunen. Ook EU-buitenlandcoördinator Javier Solana prees de 56-jarige oppositieleidster. Haar vrijlating noemde hij een belangrijke stap voor het land. Chris Patten, buitenlandcommissaris van de EU, sprak van een positieve stap voor het land in de betrekkingen met de Europese Unie.

Namens de Duitse regering sprak minister Joschka Fischer van Buitenlandse Zaken de hoop uit dat alle politieke gevangenen in Birma vrijkomen en dat er een politieke dialoog met de oppositie onder leiding van Suu Kyi op gang komt. Zijn Amerikaanse collega Colin Powell zei „dat hij zeer verheugd” was over de vrijlating van Suu Kyi. In februari dit jaar liet Washington weten dat de VS wellicht de sancties tegen Birma, waaronder een wapenembargo, zouden opheffen als er „aanzienlijke vooruitgang” zou worden geboekt bij de gesprekken over de vrijlating van de oppositieleidster.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad sprak van een overwinning van het gezonde verstand. De Wereldbank, Indonesië en de Filipijnen toonden zich ook verheugd.

De Tsjechische president Vaclav Havel prees de vrijlating en verklaarde te hopen op snelle democratische veranderingen. Het was Havel die in 1991 Aung San Suu Kyi voordroeg voor de Nobelprijs voor de vrede. Ook de Scandinavische regeringen lieten verheugde geluiden horen. De Noorse premier Kjell Magne Bondevik hoopt Aung San Suu Kyi snel in Oslo te kunnen verwelkomen. Door haar huisarrest kon ze in 1991 de Nobelprijs niet komen ophalen.

De mensenrechtenorganisatie Free Burma Coalition, gestationeerd in de VS, riep activisten en andere landen wel op de ontwikkelingen in het land goed in de gaten te houden. „We willen niet dat haar vrijlating neerkomt op een verplaatsing naar een grotere kooi”, zei directeur Jeremy Woodrum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer