Kerk & religie

„Joden staan steeds meer open voor de Bijbel”

„Er is op dit moment bij de joden een grotere openheid dan ooit voor de Bijbel. De Heere is aan het werk.”

Van een medewerker
6 May 2005 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:31
HARDERWIJK – De Stichting Israël en de Bijbel hield donderdag in het Cultureel Centrum in Harderwijk haar jaarlijkse landdag. De bijeenkomst trok zo’n 400 bezoekers. - Foto Bram van de Biezen
HARDERWIJK – De Stichting Israël en de Bijbel hield donderdag in het Cultureel Centrum in Harderwijk haar jaarlijkse landdag. De bijeenkomst trok zo’n 400 bezoekers. - Foto Bram van de Biezen

Dat zei Eric Browning, algemeen secretaris van het Engelse bijbelgenootschap SDHS, donderdag tijdens de jaarlijkse landdag van de Stichting Israël en de Bijbel (IB) in het Cultureel Centrum in Harderwijk. Het thema van de dag, die door zo’n 400 mensen werd bezocht, luidde: ”Israëls God maakt waarlijk vrij”. Tijdens de bijeenkomst trad de joodse concertpianist Sam Rotman op. Hij speelde werken van Beethoven, Scarlatti, Schubert en Chopin, waarna hij een getuigenis gaf van zijn overgang naar het christendom.

Browning, een van de sprekers op de landdag, constateerde dat er tijdens de 22e jaarlijkse Internationale Boekenbeurs, die in maart in Jeruzalem werd gehouden, twee opmerkelijke dingen zijn gebeurd. Het eerste was dat de burgemeester van Jeruzalem in een toespraak op de beurs Psalm 128:5 aanhaalde: „De Heere zal u zegenen uit Sion en gij zult het goede van Jeruzalem aanschouwen.” Het was eveneens voor het eerst dat de gezamenlijke stand van SDHS en IB geen moeilijkheden ondervond van de kant van orthodoxe Joden. „Er waren wel joden die weigerden een Bijbel aan te nemen, maar dat gebeurde in alle vriendelijkheid. Veel joden accepteerden een Bijbel. Er waren dankbetuigingen van joden die vroeger een Bijbel gekregen hadden en daardoor gezegend waren. Er is een ongekende openheid van het Joodse volk voor de Bijbel. Dat is niet alleen te zien op de Boekenbeurs, maar je ziet het wereldwijd. De Heere is aan het werk.”

Browning erkende dat niet alle joden te bereiken zijn. Om bij andere groepen joden ingang te vinden heeft de SDHS een cd-rom ontwikkeld met zeventien complete versies van de Bijbel in verschillende talen, waaronder de Hebreeuwse. „We kunnen nu orthodoxe joden bereiken die nooit in het openbaar een Bijbel wilden aannemen. Het wordt een krachtig middel. Je kunt een kopie van de cd-rom maken en deze anoniem geven. Zo kunnen joden het Woord van God in de privé-sfeer en anoniem lezen. We geloven dat de joden in de toekomst vervolgd zullen worden. Misschien kunnen we hen voor die tijd bereiken.”

IB houdt zich bezig met het verspreiden van het Oude en het Nieuwe Testament onder het joodse volk, vanuit de gedachte dat beide Boeken erfgoed zijn van dat volk en hen daarom toebehoren.

Ook tijdens de pauze klonk deze dag de hoop door. De familie Klapwijk uit Ermelo, die een stand had, verspreidt Bijbels in Duitsland. Ze werkt onder de tienduizenden joden die de afgelopen tien jaar vanuit Rusland naar Duitsland zijn gekomen, maar kunnen de vraag naar Bijbels bijna niet aan. „We verspreiden duizenden Bijbels per jaar, hoofdzakelijk Russische. Er zijn in ons buurland in tien jaar tijd tientallen gemeenten van Messiasbelijdende Joden ontstaan. In veel gevallen hoeven we de Bijbels alleen maar naar hen toe te brengen en zorgen zij voor verdere verspreiding.”

Veldwerkers van IB verspreiden al meer dan 35 jaar de Bijbel in verschillende landen. Ook van hen kwamen goede berichten. Sergey en Lesya Dariy, die in Oekraïne werken, vertelden over orthodoxe joden die bijeenkomsten en maaltijden bezoeken waarop Bijbels worden uitgedeeld. Sergey Dariy gaf het voorbeeld van een rabbijn in een Slowaakse plaats die hem drie kwartier kritisch ondervroeg en toen van zijn goede bedoelingen overtuigd was, namelijk dat hij gekomen was als vriend, alleen maar Bijbels uitdeelde en niets opdrong. Daarna nam hij de Bijbel aan en liet hen als tegenprestatie de stad zien. Later hoorden ze van een ander dat God de rabbijn vrijgemaakt had. Overigens is niet alles koek en ei, want het wordt voor de veldwerkers in Roemenië steeds moeilijker om synagogen binnen te komen.

Ton Stier, directeur van IB, die verhaalde van het grote lijden van de joden, gelooft niet dat er nu makkelijke tijden voor hen zullen aanbreken. Sprekend vanuit Jesaja 61 zei hij dat er een dag der wraak komt. „Als we nu spreken over een wereldvrede banen we de weg voor de valse Messias. Joden kunnen die valse Messias ontmaskeren als ze het Woord hebben. Straks komt de zoon der wetteloosheid. Als de verdrukking een dieptepunt zal bereiken, zal Jezus wederkeren en zal Israël worden vrijgemaakt. Dan is er sprake van echte bevrijding.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer