Tientallen doden door nieuwe geweldsgolf in Irak
Een nieuwe golf van geweld heeft in Bagdad de afgelopen twee dagen aan zeker tachtig mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen bij rekruteringscentra van de politie, die twee dagen achter elkaar doelwit waren van zelfmoordaanslagen.
Door een aanslag op een rekruteringscentrum op de voormalige luchtmachtbasis Muthanna, in het westen van Bagdad, kwamen donderdag zeker 23 mensen om het leven. Vijftien personen raakten gewond. Onder de doden is vrijwel zeker de dader van de aanslag, die een bom op zijn lichaam droeg.
Elders in de stad namen schutters donderdag politiepatrouilles onder vuur. In de wijk Hai al–Amel kwamen zeven politiemannen om het leven. De daders staken een aantal politiewagens in brand. Ook twee lijfwachten van een regeringsfunctionaris kwamen om door een aanslag.
Een zelfmoordaanslag in de noord–Iraakse stad Arbil kostte woensdag het leven aan zeker vijftig en mogelijk zestig mensen. Zeventig anderen raakten gewond. De slachtoffers vielen toen een zelfmoorddader een bom tot ontploffing bracht vlakbij wachtende recruten voor een politiecentrum.
De aanslag is opgeëist door de militante groepering Leger van Ansar al–Sunna, die uit het Koerdische deel van Irak stamt. De soennitische organisatie zou banden hebben met het al–Qaedanetwerk. Het is de grootste aanslag in het noorden van Irak sinds het begin van de oorlog.
De Amerikanen voelen intussen steeds minder voor de inzet van Amerikaanse troepen in Irak. Volgens een peiling van CNN–Gallup steunt nog maar 41 procent van de Amerikanen de militaire interventie in het Arabische land. De steun is sinds de invasie in maart 2003 nog nooit zo gering geweest.
De Verenigde Staten hoeven niet te vrezen dat ze de steun van Italë in de oorlog verliezen, verzekerde de Italiaanse premier Berlusconi donderdag in het Italiaanse parlement. Hij verklaarde daar dat de VS wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van de Italiaanse geheim agent Nicola Calipari.
Berlusconi zei dat hij het niet eens is met een aantal van de conclusies van het Amerikaanse onderzoek naar het incident op 4 maart in Bagdad. Amerikaanse militairen schoten Calipari bij een wegversperring dood toen hij de ex–gegijzelde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena naar het vliegveld begeleidde.