Bliksembezoek Georgische president aan Texel
De Georgische president Mikhail Saakasjvili heeft woensdag een bliksembezoek aan Texel gebracht. Hij woonde de herdenking bij op de begraafplaats voor Georgische militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland om het leven zijn gekomen. Ook de echtgenote van de president, de Nederlandse Sandra Roelofs, was bij de herdenking aanwezig.
Saakasjvili was officieel als privé–persoon op Texel, maar zijn bezoek bracht toch heel wat belangstellenden, ook Georgische pers, op de been. Naast een grote beveiligingsmacht werd de president vergezeld door parlementsleden uit Georgië, de ambassadeur uit Brussel en patriarch Ilja II van de Georgisch Orthodoxe Kerk. De herdenking op de begraafplaats was een particulier initiatief.
In een korte toespraak op de begraafplaats zei hij nooit te zullen vergeten wat de Texelaars voor de Georgische militairen hebben gedaan. „Zij namen een groot risico door voor onze strijders te zorgen", aldus de president. De gesneuvelde militairen hebben volgens Saakasjvili zichzelf „opgeofferd voor de vrijheid".
De herdenking werd bijgewoond door meer dan tweehonderd belangstellenden. Onder hen ook Amir Anasjvili, een Georgiër die tegenwoordig in Oss woont. Het deed hem veel dat zijn president aanwezig was. „Het geeft aan dat de president de slachtoffers van de oorlog respecteert. Dat hij vandaag op Texel is, is erg bijzonder".
Anasjvili kwam zelf vorig jaar voor het eerst naar Texel, waar de enige officiële Georgische begraafplaats van ons land is. Normaal gesproken wonen slechts enkele tientallen mensen de herdenking bij.
Tussen Texel en Georgië bestaat sinds de Tweede Wereldoorlog een speciale band. Een groep Georgische militairen kwam op 6 april 1945 op het Waddeneiland in verzet tegen de Duitsers. Bij de wekenlange gevechten die volgden kwamen honderden Georgiërs, Duitsers en Texelaars om het leven. Na de oorlog kregen de gesneuvelde Georgiërs een eigen begraafplaats en monument op het eiland. De begraafplaats is vernoemd naar de voorman van de militairen, Loladze. 228 Georgiërs overleefden de strijd.
De president bracht eerder op de middag een bezoek aan het Luchtvaart– en Oorlogsmuseum op Texel. Later op de avond is Saakasjvili aanwezig bij de officiële dodenherdenking in de Nederlands Hervormde Kerk in Den Burg. Daarbij is ook de oud–ambassadeur van Duitsland, Von der Gablenz. Een voor Texel unieke gebeurtenis, want het is voor het eerst dat bij de herdenking een Duitser aanwezig is.