„Bewapende Hamas is obstakel voor vrede”
Als de Palestijnse militante beweging Hamas deze zomer zonder zich ontwapend te hebben deelneemt aan de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden, zal Israël geen stap vooruitzetten op de zogenoemde routekaart voor de vrede in het Midden-Oosten. Dat heeft een vooraanstaand medewerker van de Israëlische premier Ariel Sharon, Raanan Gissin, dinsdag gezegd.
Hamas blijft weigeren zijn wapens in te leveren, maar houdt zich over het algemeen wel aan een staakt-het-vuren dat de Palestijnse president Mahmud Abbas met de Palestijnse strijdgroepen en Israël overeengekomen is. Gissin zei echter dat een bestand niet genoeg is en dat Israël alleen verder wil met de routekaart, die uit drie fasen bestaat, als de strijdgroepen zich ontwapenen. Volgens de medewerker van Sharon kunnen de Palestijnse verkiezingen niet serieus genomen worden als er een partij aan deelneemt met een „privé-leger.”
Hamas-woordvoerder in de Gazastrook Sami Abu Zuhri zei dinsdag opnieuw dat zijn beweging de wapens niet neerlegt. Hij verzocht Israël zich niet te bemoeien met de Palestijnse politiek. „De geweren van het Palestijnse verzet zijn legaal, de bezetting en de wapens van de bezetter zijn illegaal”, zei hij refererend aan Israël.
De eerste stap van de routekaart voorziet in de ontmanteling van de Palestijnse strijdgroepen door de Palestijnse Autoriteit en een stop op de uitbreiding van nederzettingen door Israël. Geen van de partijen heeft hieraan voldaan.
De Palestijnse politie liet dinsdag een strijder van Hamas vrij die maandagavond was gearresteerd op verdenking van het afvuren van zelfgemaakte raketten op Israëlische doelen. De man werd vrijgelaten na tussenkomst van Egyptische diplomaten en functionarissen van Hamas, hoewel de politie hem en twee anderen ervan had beschuldigd het vuur te hebben geopend op de agenten die hem arresteerden.
Volgens Gissin is de vrijlating van de Hamas-strijder tekenend voor de falende aanpak van Abbas ten opzichte van de strijdgroepen. Abbas heeft steeds volgehouden de groepen niet met geweld te willen ontwapenen en ontmantelen, maar ze met praten te willen overtuigen de wapens neer te leggen. De Palestijnse president zei vorige maand van Hamas te verwachten dat het zijn wapens inlevert, mocht de radicale beweging deze zomer in het Palestijnse parlement worden gekozen. Hamas lijkt dat echter niet van plan. De Israëlische regering is van mening dat alleen een harde aanpak van de Palestijnse groepen effect zal sorteren.
Dinsdag werd ook bekend dat de verkiezingen in de Palestijnse gebieden die op 17 juli zouden worden gehouden, wellicht worden uitgesteld. Topfunctionarissen van de PLO en parlementariërs van de Fatah-partij konden het niet eens worden over een nieuwe kieswet, die noodzakelijk is om verkiezingen te kunnen houden. Volgens vice-parlementsvoorzitter Hassan Kreishe is een uitweg uit de discussie over de kieswet nog lang niet in zicht. Het hoofd van de kiesraad, Ahmed Dweik, zei dat in dat geval de stemming zeer waarschijnlijk moet worden uitgesteld.
De discussie gaat formeel over het kiesstelsel. Abbas wil een systeem van evenredige vertegenwoordiging, maar andere Fatah-leden zien meer in een districtenstelsel. Informeel is er echter ook onenigheid over de verkiezingsdatum. Fatah voelt de hete adem van Hamas in zijn nek, dat naar verwachting goed gaat scoren in de verkiezingen. Veel leden van de partij van Abbas willen meer tijd om zich voor te bereiden en hopen de verkiezingsdatum over de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, in augustus, heen te tillen.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei dinsdag na zijn terugkeer van een tweedaags bezoek aan Israël dat de Palestijnse gebieden geen open gevangenis voor hun bewoners mogen blijven. De premier beloofde dat Turkije, dat volgens hem zeer goede betrekkingen onderhoudt met zowel Israël als de Palestijnen, alles in het werk zal stellen om het conflict tussen de partijen op te lossen.
Turkije is een van de weinige moslimlanden die goede betrekkingen hebben met Israël. De landen drijven veel handel, werken op militair gebied nauw samen en Turkije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs.