Crisissfeer rond Belgische regering
De crisis rond de Belgische regering is gisteravond fors toegenomen nadat spoedoverleg over de meest acute taalkwestie in het land is afgebroken.
Mogelijk komen de regeringspartijen dinsdag nog bijeen om een oplossing te forceren. Dinsdag zou eigenlijk een stemming plaats moeten vinden in de Belgische Kamer over de taalproblematiek rondom Brussel. Deze stemming kan leiden tot de val van de regering-Verhofstadt.
Kern van het probleem is de Vlaamse eis om Franstaligen in Nederlandstalige gemeenten rondom Brussel niet langer op hun eigen politici te laten stemmen. Door een verschuiving van stemmen in de Vlaamse gemeenten rondom de hoofdstad haalden de Franstalige liberalen bij de kamerverkiezingen in 2003 twee extra zetels binnen. De Vlamingen willen dat nu ongedaan maken door een splitsing van kiesdistricten.
De gezamenlijke Franstalige partijen gaven al eerder aan daar niet over te willen praten. De Vlaamse regeringspartijen hebben zich echter klemgezet door onder druk van het rechtse Vlaams Belang, de opvolger van het voor racisme veroordeelde Vlaams Blok, toch de splitsing van kiesdistricten in het samenwerkingsakkoord voor de regionale regering op te nemen.
Vandaag moet hierover in principe een stemming plaatsvinden in het parlement. Zonder compromis tussen Franstalige en Vlaamse partijen zullen de meeste Nederlandstaligen in de kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voor de splitsing stemmen. Dat leidt onvermijdelijk tot de val van de paarse regering-Verhofstadt II, die dan namelijk geen meerderheid meer heeft. Wellicht wordt het kameroverleg van vandaag echter ook uitgesteld.