Gedicht Da Costa voor Koningin
Een kort gedicht van Isaäc da Costa ligt er in, maar ook een brok puin en de Grondwet. Verder een doosje met zorgpoppetjes, een microfoon en een gouden koets van zilver. Over loftuitingen in de politiek en een gevarieerd gevuld kunstkabinet.
De Ridderzaal ziet er zaterdagmorgen feestelijk uit ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. Veel kleuren en veel bloemen. De majesteit is er zelf ook, evenals prins Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en andere naaste familie. Het voltallige kabinet geeft acte de présence. Natuurlijk ontbreken de 150 Tweede-Kamerleden en de 75 Eerste-Kamerleden niet. De 225 volksvertegenwoordigers laten zich vergezellen door evenzoveel 25-jarigen. Ze staan symbool voor de toekomst.
Op het podium staat een kunstkabinet. Dat diende vroeger voor het bewaren van voorwerpen met een speciale betekenis. Een groep mensen met een handicap heeft voor het kroningsjubileum zo’n kunstkabinet gemaakt. Het is een kast met daarin laatjes die zijn voorzien van glas. Vijf 25-jarigen, premier Balkenende, de voorzitters van de Tweede en de Eerste Kamer en de voorzitters van de staten van Aruba en van de Antillen plaatsen daarin een voorwerp met een speciale betekenis.
De politici steken uitbundig de loftrompet over de manier waarop Hare Majesteit haar taak vervult. „U bent geworden wat u vanaf uw eerste ademhaling geacht werd te zijn: een geboren koningin”, aldus de voorzitter van de Eerste Kamer, Timmerman-Buck. „Een perfecte vakvrouw”, zo betitelt de voorzitter van de Tweede Kamer, Weisglas, de vorstin. „We zijn trots op de manier waarop u boven de partijen staat en toch midden tussen de mensen. Waardig en warm”, zo voegt Balkenende er aan toe. Vervolgens plaatsen ze onder meer een exemplaar van de Grondwet en een zilveren gouden koets in het kunstkabinet.
De 25-jarigen zijn duidelijk creatiever dan de politici. Nadat er een korte video is vertoond waarop de 25-jarige met ’zijn’ begeleidend kamerlid spreekt over de toekomst van het land en over de verbondenheid aan het koningshuis, plaatsen ze een voorwerp in het kunstkabinet.
Radiopresentator Robert Claus, die samen met VVD-kamerlid Griffith optrekt, legt een microfoon in het laatje omdat hij minder oneliners en meer argumenten in de politiek wil horen. Fabio Quirindoongo, die een gesprek voerde met CDA-senator Van Leeuwen, heeft een brok puin meegebracht. Het is afkomstig van de flat waarin hij woonde. Hij wil ermee aantonen dat het wonen in een slechte wijk niet betekent dat iemand slecht terechtkomt.
Marleen van Westerlaak uit het Limburgse Schinnen zit naast SGP-fractievoorzitter Van der Vlies. Zij kiest er bewust voor om haar kinderen niet naar een crèche te sturen, maar zelf op te voeden. Ze plaatst een doosje zorgpoppetjes in het kabinet. „In de toekomst moeten mensen meer voor elkaar gaan doen.”
Hendrikje Mulder uit Staphorst, die voor een dag de collega is van PvdA-senator Putters, kiest voor een gekalligrafeerde tekst van de negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa. Voordat ze het gedicht in het kunstkabinet plaatst, leest ze het voor:„’t Geheim van allen zegen,
(Oranje en Neêrland, hoor ’t),
is in Gods vrees gelegen,
Zijn dienst, Zijn gunst, Zijn Woord!”