Kerk & religie

Tien dagen in gebed voor Nederland

Somber gestemd zijn de organisatoren van de gebedsactie ”10 Dagen voor Nederland” allerminst. Integendeel, ze geloven „dat er een enorme verandering voor Nederland voor de deur staat en dat God machtig zal bewegen met zijn Geest. Als we Hem aanroepen, als we ons vernederen, als we Zijn troon bestormen, zal Hij komen. Zijn we er klaar voor?”

Kerkredactie
6 May 2002 09:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

„Rotsvast” is Piet de Jong ervan overtuigd. „Op het gebed doet God nog altijd grote wonderen. Daarin is de Bijbel heel duidelijk. Een eenparig opgezonden gebed zal Hij zeker horen.”

De Jong is een van de medewerkers van ”10 Dagen voor Nederland”. Deze „nationale gebedsactie” start op Hemelvaartsdag en eindigt op 18 mei, de zaterdag voor Pinksteren. De periode is bedoeld om „onszelf apart te zetten voor God en in gebed onze posities in te nemen.”

Graag zouden de organisatoren zien dat in alle 500 steden en gemeenten in Nederland „gebedsaltaren” worden opgericht. Ze roepen christenen op om „intensief te bidden en te vasten voor een geestelijke verandering in ons land. Het is Gods tijd voor Nederland. Hij wil het geestelijke klimaat in ons land radicaal veranderen en Hij zoekt naar mensen die zichzelf apart willen zetten voor Hem en Zijn bedoelingen.”

De actie is de meest omvangrijke die ooit in en voor ons land is gehouden, meldt de website van ”10 Dagen voor Nederland”. Er is ook alle reden voor, zegt De Jong. „Het is de hoogste tijd om de geestelijke, morele en politieke situatie na acht jaar paars in een vurig, hartstochtelijk gebed voor God neer te leggen. Christenen zijn veel te lauw. Ze moeten intensief aan de slag.”

Zeker is dat een massale „gebedsgolf” veranderingen teweeg zál brengen. De Jong: „Neem bijvoorbeeld Uganda. Dat land is onder Amin getiranniseerd. In die tijd zijn vele gebeden opgezonden. Nu gebeuren daar geweldige dingen. Het land is teruggegeven aan de Here God. Bekeringen zijn aan de orde van de dag. Ook in de politiek is er de wil om het goede te zoeken.”

Tijdens de tiendagenperiode verblijven gebedsteams uit Uganda in Nederland. Ze zullen „met Afrikaanse passie” spreken over hun ervaringen met „het doorbraakgebed”, geven de organisatoren aan. „Ze helpen ons in een nieuwe gebedsdimensie te komen.”

Het aantal aanmeldingen voor de actie is overstelpend, zegt De Jong. „In Nederland hebben zich al zo’n 4000 individuen en groepen opgegeven, uit evangelische, maar ook uit reformatorische hoek. Daarnaast zijn er veel steunbetuigingen uit het buitenland.” Enthousiast: „Het wordt een echt internationale actie voor ons kleine landje. In Zuid-Afrika zullen 10.000 mensen voor ons bidden, in Singapore 1000. De deelnemers komen uit 120 landen. En nog steeds komen er elke dag ongeveer 250 aanmeldingen binnen.”

Nederland heeft blijkbaar veel gebed nodig, concludeert woordvoerder Marc van der Woude in het EO-programmablad Visie. „Anders zou de Heilige Geest mensen ver weg niet mobiliseren om voor ons te bidden. Ik was drie jaar geleden in Brazilië en heb verbaasd gestaan over het feit dat je midden in de bush christenen tegenkomt die zeggen dat ze al een paar jaar een gebedslast voor Nederland hadden. Hoe is dat mogelijk? Ze waren nog nooit van hun leven een Nederlander tegengekomen.”

Gebedswandelingen, gebedsconcerten, gebedskringen en gebedsbijeenkomsten: de organisatoren van ”10 Dagen voor Nederland” laten mensen vrij om de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren op hun eigen manier in te vullen. Wel geven ze richtlijnen. Zo is voor elke dag een „gebedsfocus” vastgesteld. Op Hemelvaartsdag is die ”Ziende op de verheerlijkte Heer”, op woensdag 15 mei ”Verkiezingen”. De slotdag heeft als thema ”Een viering”. Gehoopt wordt op „zoiets als op de Karmel. Dan kun je echt feestvieren.”

„Het gaat niet om ons”, beklemtoont coördinator De Jong. „Wij willen het land alleen maar opwekken en mensen mobiliseren.”

De Heere Jezus heeft gezegd: „Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer.”
„Het is én de binnenkamer én eendrachtig bidden. Niet voor niets loopt de gebedsactie van Hemelvaartsdag tot de zaterdag voor Pinksteren. De discipelen waren die tien dagen bij elkaar om te bidden. Het persoonlijke kan nooit worden losgemaakt van het collectieve. Beide zijn nodig, beide zijn bijbels.”

Valt dat te combineren: wandelen, een concert geven en bidden?
Het gaat erom dat er eenpárig wordt gebeden. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per plaats. In de ene gemeente zal meer de nadruk liggen op de lofprijzing, in de andere meer op de aanbidding. Maar ik ben er heel blij mee als ik van mensen hoor dat ze juist door deze actie in contact zijn gekomen met medechristenen in hun woonplaats. Kerkmuren blijken weg te vallen.”

Ook vanuit Ede hebben zich mensen opgegeven voor de ”10 Dagen voor Nederland”, blijkt uit het overzicht op de website. Ds. J. van Amstel, christelijk gereformeerd predikant in die plaats, weet niet of daar ook leden uit zijn gemeente bij zijn.

Ds. Van Amstel zegt wat „aarzelingen” te hebben bij het initiatief. „Voorop staat dat we nooit genoeg kunnen bidden. Bidt zonder ophouden en dankt God in alles, zegt de Schrift. We moeten altijd bidden in overeenstemming met Gods wil, op grond van Gods beloften.” Dan, voorzichtig: „Maar een actie als deze komt al snel terecht in de sfeer van het iets willen afdwingen.”

Massale gebeden hebben niets extra’s boven de zondagse of de persoonlijke, denkt ds. Van Amstel. „In Ede is in de middagdiensten altijd plaats ingeruimd voor de noden van land en wereld. En Daniël bad in zijn eentje voor het volk.”

Bidden is „een tere zaak”, stelt de predikant. „Geen kwaad woord over de bedoelingen van de organisatoren. In hun actie kan wel eens een onderwijzing liggen. Ook het feit dat zo veel mensen uit andere landen voor Nederland willen bidden, mogen we niet zomaar ter zijde schuiven. Maar aan de andere kant: de Heere Jezus spreekt toch niet voor niets over het gaan in de binnenkamer? En het is toch „Uw wil geschiede”?”

Ds. Van Amstel: Het gevaar van te hoog gespannen verwachtingen over Gods antwoord op de gebedsactie is niet denkbeeldig. Anderzijds: „Een krachtig gebed van de rechtvaardige vermag veel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer