Winstbelasting 3 procent omlaag
De vennootschapsbelasting die bedrijven over hun winst moeten betalen, gaat in 2007 naar 27,4 procent en de jaren daarna naar 26,9 procent. Dat is 3,1 procent meer dan de verlaging naar 30 procent die eerder was aangekondigd. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Dit jaar ging de winstbelasting al omlaag van 34,5 naar 31,5 procent.
Voor ondernemers is de verlaging van de belasting een sigaar uit eigen doos, gaf staatssecretaris Wijn na afloop van de vergadering van de ministerraad toe. Er staan andere belastingmaatregelen tegenover die de ondernemers geld kosten. Veruit de belangrijkste daarvan is het afschrijven van gebouwen tot de werkelijke waarde.
Doel van wat Wijn noemt de modernisering van de belasting is de concurrentiepositie van ons land te verbeteren. Buitenlandse investeerders letten bij vergelijking van mogelijke vestigingsplaatsen meer op tarieven dan op allerlei andere fiscale voordelen. Bovendien is de modernisering nodig om Nederland meer in de pas te laten lopen met andere Europese landen.
De werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst het plan af, omdat de ondernemers er per saldo geen voordeel van hebben en ons land daarmee niet echt aantrekkelijker wordt voor investeringen.
Wijn erkent dat de lagere vennootschapsbelasting nadelig uitpakt voor ondernemers met een mooi bedrijfspand. Een „overgangsregeling” van drie jaar moet voorkomen dat zij in één klap veel meer belasting gaan betalen. Voor de sector van het onroerend goed betekent het pakket maatregelen per saldo een nadeel ter grootte van 1,5 procent van de nettowinst, aldus Wijn.
De staatssecretaris verwacht niet een lawine aan bezwaarschriften van ondernemers tegen de vaststelling van de waarde van hun gebouwen. In de toekomst wordt die waarde voor de onroerendezaakbelasting toch al jaarlijks vastgesteld.
Naast verlaging van de vennootschapsbelasting omvat het pakket maatregelen ook belastingvoordeel voor kleinere ondernemers, die geen vennootschap hebben. Op den duur gaat het in totaal om ruim 2 miljard aan belastingvoordeel en daar staat een vrijwel even hoog bedrag aan hogere belasting tegenover. Zo wordt de mogelijkheid om verliezen te verrekenen met toekomstige winsten beperkt.
Bij de regeringsfracties in de Tweede Kamer en bij de PvdA is het pakket belastingmaatregelen overwegend positief ontvangen. CDA en D66 willen nog wel bezien of de kosten van de maatregelen evenwichtig worden gespreid. De VVD dringt aan op een hoorzitting met ondernemers en belastingdeskundigen om zich een goed oordeel te kunnen vormen. De PvdA vindt het een goede zaak dat de tariefsverlaging niet wordt gefinancierd over de ruggen van huishoudens en kleine ondernemers. Wel tekent PvdA-Tweede-Kamerlid Crone bij de plannen aan dat hij liever had gezien dat een deel van het geld werd gebruikt om de lasten op arbeid te verlagen.