Bush dringt aan op wijziging sociaal stelsel
De Amerikaanse president Bush heeft donderdag opnieuw aangedrongen op een snelle hervorming van de sociale zekerheid. Hij waarschuwde dat het Amerikaanse pensioenstelsel op een bankroet afkoerst. De hervorming van de sociale voorzieningen is een van zijn belangrijkste doelen voor zijn tweede termijn als president.
Bush stelde voor om de pensioengroei van rijkere Amerikanen te beperken om zo de oudedagvoorziening van armere mensen te beschermen. Hij waarschuwde tijdens een persconferentie dat als er niets veranderd de sociale zekerheid in 2041 failliet zal gaan. Zowel binnen zijn eigen Republikeinse partij als bij de Democraten bestaat er weerstand tegen zijn plannen.
In het huidige systeem staat iedere werkende Amerikaan een percentage van zijn inkomen af aan de overheid, die vervolgens uit die pot uitkeert aan gepensioneerden en gehandicapten. Bush wil toestaan dat werknemers zelf een deel van de pensioenafdracht in pensioenprogramma’s kunnen steken die banken of andere financiële instellingen kunnen gaan aanbieden.
Een systeem dat in het verleden goed heeft gewerkt moet nu worden veranderd, zei Bush. Hij reisde de afgelopen weken door het land om steun te vinden voor zijn plannen. Maar opniepeilingen wijzen uit dat veel burgers niet overtuigd zijn dat het stelsel op de kop moet. De persconferentie werd rechtstreeks op de Amerikaanse televisie uitgezonden.
Met zijn toespraak wil Bush vooral het overleg over de hervormingen met het Congres weer vlot trekken. De onderhandelingen hierover verlopen zeer stroef. De tegenstanders vinden dat met pensioengelden niet mag worden gespeculeerd. Maar Bush maakte duidelijk vast te houden aan het plan om burgers deels hun eigen pensioen te laten beleggen. En juist dit onderdeel van het plan wil de oppositie ongedaan gemaakt zien.
Een ander heikel punt voor de Amerikaanse burger is de hoge benzineprijs. Bush erkende dat hij hier weinig aan kan doen. Hij liet wel weten dat hij olieproducenten met een overcapaciteit zal stimuleren om de productie te maximaliseren. Verder wil hij de VS minder afhankelijk maken van het buitenland door onder meer binnenlandse hulpbronnen efficiënter te gebruiken.