Huisartsen willen nieuwe onderhandelingen
De huisartsen hebben donderdag voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) teruggestuurd naar de onderhandelingstafel. Ze accepteerden het principeakkoord dat Vos met minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en de zorgverzekeraars had gesloten niet. Minister Hoogervorst en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betreuren dit.
De onderhandelingen zijn belangrijk, omdat minister Hoogervorst volgend jaar een nieuw tarievensysteem wil invoeren. Dat is nodig om de nieuwe basisverzekering mogelijk te maken. Hoogervorst ligt al sinds begin november met de huisartsen in de clinch. Begin deze maand lag er een principeakkoord.
Maar volgens de huisartsen moet de tekst aangescherpt worden. Ze willen vooral meer zekerheid over de besteding van 138 miljoen euro voor innovatie en extra zorg, zoals bijvoorbeeld diabeteszorg. Hierover moeten de huisartsen volgens het principe–akkoord nu individueel met de zorgverzekeraars onderhandelen. De huisartsen vertrouwen de verzekeraars niet en zijn bang dat dit geld ook aan andere vormen van zorg besteed wordt. Volgens de LHV moet dat bedrag worden opgenomen in het vaste tarief. Daarnaast willen ze nog meer punten binnenhalen.
Minister Hoogervorst vindt het jammer dat het bestuur van de LHV de huisartsen niet heeft kunnen overtuigen. Hij heeft de huisartsen vorige week nog gegarandeerd dat genoemde 138 miljoen volledig ten goede van de huisartsenzorg zou komen. Bovendien benadrukt hij dat de huisartsen nog meer geld binnen kunnen halen als zij, zoals bijvoorbeeld bij diabeteszorg, werk van specialisten overnemen.
Ook de zorgverzekeraars vinden de uitkomst „onbegrijpelijk". „In onze ogen ligt er een goed akkoord, dat goed is voor de kwaliteit van de huisartsenzorg en dat het mogelijk maakt dat hard werkende huisartsen naar inspanningen betaald krijgen", aldus een woordvoerder. ZN wacht nog op uitleg van het LHV–bestuur en zal zich daarna beraden.
Ook in politiek Den Haag is teleurgesteld gereageerd op de uitkomst. Het CDA vindt het jammer dat het zo lang moet duren tot er een oplossing is voor de huisartsenzorg. De VVD vindt het „treurig". De PvdA stelt voor een onafhankelijk bemiddelaar aan te stellen. Het is een vertrouwensconflict geworden, denken de sociaal–democraten. Om dat op te lossen zou er iemand met gezag moeten worden ingeschakeld.