Kerkuitbreiding in Middelharnis
De kerk van de gereformeerde gemeente in Middelharnis gaat uitbreiden. Over ongeveer een jaar moet de eerste schop de grond in. De gemeenteraad van Middelharnis heeft hierover begin deze maand een voorbereidingsbesluit genomen.
De kosterswoning, die naast de kerk staat, wordt gesloopt. Daar komt de aanbouw. Het verenigingsgebouw wordt herbouwd en geïntegreerd met de kerk. Het kerkgebouw telt nu zo’n 450 zitplaatsen. Dat moeten er 125 meer worden.
Jubileumraam in Apeldoorn
De Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn krijgt een jubileumraam ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Om voor dit initiatief geld in te zamelen, is enige tijd geleden de Stichting Jubileumgeschenk opgericht. De voorzitter van deze stichting, A. van den Bos, is sinds 1994 voorzitter van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk van Apeldoorn, die als doel heeft de Grote Kerk in stand te houden en waar nodig te verbeteren.
Volgens Van den Bos is de ver doorgevoerde symmetrie in de kerk op één punt verminderd toen in 1938 een gebrandschilderd raam werd geplaatst ter gelegenheid van het veertigjarige regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Vanaf zijn aantreden nam hij zich voor een goede gelegenheid af te wachten om de symmetrie te herstellen door het realiseren van een tweede raam. Die aanleiding meende hij nu gevonden te hebben in het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix op 30 april. De eeuwenoude band tussen vorstenhuis en de Grote Kerk van Apeldoorn zou daarmee opnieuw zichtbaar kunnen worden gemaakt, zo stelt hij.
De koningin heeft reeds laten weten graag in te stemmen met het voorstel. Huub Kurvers heeft een ontwerp voor het raam gemaakt. De basis van het raam wordt gevormd door een Veluws landschap waarin het kasteel Het Oude Loo en Paleis Het Loo zijn gepositioneerd. Ook bevindt zich hier de herinneringstekst. Daarboven is het wapen van de koningin weergegeven. De sympathie van Apeldoorn voor prins Claus blijkt uit het feit dat zijn wapen tussen van de wapens van Nassau en Oranje is weergegeven. De verbondenheid tussen de kerkelijke en de burgerlijke gemeente Apeldoorn wordt tot uitdrukking gebracht in twee cirkels bovenin. Zichtbaar is gemaakt het kerkelijk zegel: de Herder met het verloren schaap op Zijn schouders (Lukas 15:5) en het wapen van de gemeente Apeldoorn. De totale kosten van het project zijn 75.000 euro.
Leeuwarden restaureert kerken
De komende jaren komt een reeks monumentale kerkgebouwen in Leeuwarden in de steigers te staan. Daartoe behoren in elk geval de middeleeuwse Sint-Agneskerk in Goutum, de laatnegentiende-eeuwse Sint-Bonifatiuskerk aan de Voorstreek en de vroegtwintigste-eeuwse Koepelkerk aan de Vredeman de Vriesstraat, en waarschijnlijk ook de uit 1930 daterende Pelikaankerk aan de gelijknamige straat.
Voor de drie eerstgenoemde gebouwen zijn restauratieplannen bij de gemeente ingediend met een verzoek om in aanmerking te komen voor rijkssubsidie. De gemeente Leeuwarden heeft besloten deze verzoeken te (laten) honoreren en bijdragen beschikbaar te laten stellen ten laste van de door het Rijk aan de gemeente beschikbaar gestelde subsidiebudgetten voor rijksmonumenten voor 2007, 2008 en 2009. Dat meldt de website van de gemeente.
De Sint-Agneskerk komt in aanmerking voor subsidie voor vervanging van de houten vloer en ander interieurherstel. De Stichting Bonifatiustoren krijgt subsidie voor het vernieuwen van grote delen van het voegwerk van toren en schip van een van de belangrijkere kerkgebouwen uit het oeuvre van architect Pierre Cuypers. Van de Koepelkerk -pas vier jaar geleden aangewezen als jong rijksmonument- moeten de roosvensters hersteld worden.
Kamper klooster te boek
In het door de IJsselacademie te Kampen uitgegeven boek ”Van klooster tot Theologisch Instituut. De geschiedenis van een voormalig Kamper kloostercomplex” vertellen de auteurs F. van der Pol en G. D. Harmanny op toegankelijke wijze het kleurrijke verhaal van het linnenweversgildehuis. Het boek (prijs 12,50 euro) biedt een waardevolle deelstudie naar een markante plek in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Kampen.
De cover van het boek meldt: „Iedere Kampenaar kent het schilderachtige Linnenweverspoortje aan de Groenestraat. Minder bekend is de geschiedenis van het gebouw dat achter dit monument schuilgaat. In de Middeleeuwen leefden en werkten hier de Cellezusters van het St.-Annaconvent. Na de Reformatie, in de zeventiende eeuw, kreeg een deel van het kloostercomplex een nieuwe bestemming als Linnenweversgildehuis. Dit pand werd het centrum van de voor Kampen zo belangrijke textielnijverheid. Na de Franse tijd begint een nieuwe episode, als het gebouw in gebruik wordt genomen als Stadswerkhuis. Deze instelling leidt, na aanvankelijke successen, een kwakkelend bestaan en wordt uiteindelijk in 1929 opgeheven. Het complex wordt nu in gebruik genomen door de legendarische wijnfirma Siebrand, die er een ongekende bloei doormaakt. Na een grote restauratie richt de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) het pand ten slotte in 1977 in als bibliotheekruimte, een bestemming die het tot op de dag van vandaag heeft.”
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.