Binnenland

Drie jaar geëist voor plan moskeebrand

Het openbaar ministerie heeft maandag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 20-jarige Peter G. voor zijn aandeel in de poging een moskee in Venray in brand te steken. Het OM beschouwt de man uit Tienray als de hoofdverdachte, omdat hij al langer rondliep met het plan om met brandbommen een aanslag te plegen op een gebedshuis voor moslims.

Regioredactie
26 April 2005 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

G. gaf ook toe dat het plan voor de actie van hem afkomstig was. In zijn huis trof de politie onder meer een handboek voor het plegen van terreurdaden aan en een handleiding om molotovcocktails te vervaardigen.

De politie hield in de nacht van 10 op 11 november bij de moskee in Venray G. en medeverdachte Van T. aan. In hun auto werden vier molotovcocktails ontdekt. Deze waren volgens het Nederlands Forensisch Instituut zo samengesteld dat ze een grote brand zouden kunnen veroorzaken. De politie was getipt over een op handen zijnde brandstichting bij de moskee en kende de nummerplaat en het type auto van de verdachten.

In deze zaak werden eerder drie andere verdachten veroordeeld tot celstraffen tot twee jaar. De rechtbank gaf bij hun veroordeling aan dat niet bewezen kon worden dat ze daadwerkelijk een poging hadden ondernomen om de moskee in brand te steken. Wel ging het om het treffen van voorbereidingen.

Het OM vindt dat er in de zaak van G. wel sprake is van poging tot brandstichting. „De verdachte had alles goed voorbereid en was slechts één handeling verwijderd van het uitvoeren van de aanslag. Hij hoefde alleen nog maar de molotovcocktails aan te steken. De logische vervolgreactie zou het gooien van de brandbommen naar de moskee zijn geweest. Met mogelijk desastreuze gevolgen, want er bevonden zich mensen in de gebedsruimte”, aldus het OM.

„Ik riep al een jaar dat ik een moskee in brand wilde steken. Als ik zou terugkrabbelen, betekende dat gezichtsverlies”, zei de verdachte maandag. Hij toonde voor de rechtbank berouw. „Het sloeg helemaal nergens op wat ik van plan was.”

De verdachten zijn zogenoemde Lonsdalers, jongeren uit onder andere Noord-Limburg en Oost-Brabant met extreem rechtse opvattingen. Zij dragen vaak kleding van het merk Lonsdale, alhoewel veel andere jongeren die dit merk dragen, daar niet gelukkig mee zijn.

Twee weken geleden bezocht minister Verdonk jongeren in Venray in een poging autochtone en allochtone groepen nader tot elkaar te brengen, nadat er eerder een grote vechtpartij was uitgebroken tussen de verschillende groepen.

De uitspraak in de rechtszaak is op 9 mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer