Binnenland

Kamer wil opheldering over verbouwing overheidspand

De Tweede Kamer wil opheldering over de verbouwing van een pand in Den Haag dat bestemd is voor de Raad voor de rechtspraak.

ANP
25 April 2005 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Het CDA en de PvdA willen van minister Donner (Justitie) weten of het klopt dat bijna de helft van de werkkamers niet of nauwelijks zal worden gebruikt, zoals Editie NL maandagavond meldde.

Volgens het televisieprogramma van RTL zal het voormalige bankgebouw aan de Kneuterdijk na de verbouwing 270 werkplekken tellen, terwijl er 145 mensen bij de raad werken. De werkplaatsen zouden ook veel te duur zijn en de norm (maximaal 18.000 euro) overschrijden die de overheid daar zelf aan heeft gesteld.

CDA-Tweede-Kamerlid Van Haersma Buma en zijn collega Wolfsen van de PvdA zullen de kwestie binnenkort aankaarten tijdens een mondeling overleg met Donner over het jaarplan van de rechtspraak, zo zeiden ze in een reactie. De Raad voor de rechtspraak moet ervoor zorgen dat de gerechten hun rechtsprekende taak goed kunnen vervullen.

De Rijksgebouwendienst had het monumentale pand in 2001 in opdracht van het ministerie van Justitie gekocht voor 16 miljoen euro. De verbouwing, die al een vertraging van vijf maanden heeft opgelopen, kost ongeveer 23 miljoen euro. Donner stelde al in november 2003 in antwoord op kamervragen dat er geen rijksnormen bestaan voor kosten per werkplek in historische panden.

Een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak benadrukte dat in het nieuwe onderkomen uiteindelijk 218 werkplekken komen. Nu werken er nog 149 mensen bij de raad. De nieuwe plaatsen zijn onder meer bestemd voor rechters die op detacheringsbasis worden ingehuurd en werknemers van een nieuw stafbureau. Ook is volgens de woordvoerster rekening gehouden met 10 procent aan uitbreidingsplaatsen en komen er extra vergaderruimten beschikbaar. Ze verwacht dat de raad het pand in oktober kan betrekken.

Volgens Van Haersma Buma, die boos is en de aankoop en verbouwing van het pand al eerder weggegooid geld noemde, vindt dat de facilitaire organisatie geen duur onderkomen hoeft te hebben. Het zou eerder sober moeten zijn. Uitbreiding van de organisatie is wat het Kamerlid betreft helemaal niet aan de orde.

Ook Wolfsen pleit voor een klein en sober pand. „Het lijkt erop dat we toch een beetje voor de gek worden gehouden”, zei hij. Wolfsen wil precies weten hoeveel mensen er komen te werken. „Het lijkt erop dat het aantal werkplekken wordt aangepast aan de omvang van het gebouw en niet het gebouw aan het aantal werkplekken”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer