Koninklijk Huis

Naar de West

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima beginnen maandag aan een reis door de Nederlandse Antillen en Aruba. Het kennismakingsbezoek is een vervolg op de reeks kennismakingsbezoeken die het paar vorig jaar aflegde aan de twaalf provincies en de vier grote steden in Nederland. De Nederlandse overzeese gebiedsdelen en Aruba valt de eer ten deel het stel te ontvangen als getrouwd paar.

Marie van Beijnum
3 May 2002 16:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Momenteel hebben de Antillen nogal last van een negatief imago in Nederland. Bolletjesslikkers; overlast op de Mid-Atlantische route; dreigende taal van KLM-topman Leo van Wijk; (te hoge concentratie) legionellabacteriën in het waterleidingnet; dreigende sluiting van de marinekazernes; corrupte elite; regelrechte zakkenvullers, en noem maar op. De Antillen en hun bewoners komen er in de publiciteit die zij in Nederland over zich uitgestort krijgen bepaald niet goed van af, vindt ook de Antilliaanse krant Amigoe, die dit wijt aan Curaçao. „Het imago van Curaçao is in het geding. Het is dan ook aan de Curaçaoënaars om daar wat aan te doen, als zij het gekleurde, scheve beeld dat is ontstaan willen rechttrekken.” De beste communicatie is eerlijke communicatie, aldus het medium. En een uitstekende gelegenheid is natuurlijk het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote prinses Máxima volgende maand, met in hun kielzog zo’n veertig journalisten, fotografen en cameralieden. „Ongetwijfeld zullen zij, behalve op de handel en wandel van het koninklijk paar, gespitst zijn op bolita-praktijken en alle andere al zo vaak herhaalde misstanden. Maar met een proactieve opstelling van overheidsvoorlichters en beslist ook van belangenverenigingen (…) moet het lukken ook aandacht te krijgen voor positieve en belangrijke zaken als de bouw van verscheidene nieuwe hotels, investeringen in de historische en monumentale binnenstad, een concurrerende financiële sector die aan internationale normen voldoet, en een versoepelde wet- en regelgeving ten aanzien van de vestiging van álle Nederlanders.”

Voor prins Willem-Alexander zijn de Nederlandse Antillen en Aruba niet nieuw, voor zijn vrouw prinses Máxima wel, al zal zij de Caraïbische sfeer herkennen, omdat die niet veel afwijkt van de Latijns-Amerikaanse. De prins vergezelde zijn vader en moeder op een rondreis langs de Nederlandse Antillen en Aruba in 1987. Hij moest het vak toen nog helemaal leren en kon de kunst tijdens dat werkbezoek afkijken. Niet dat hij er toen voor het eerst was. Ook al in 1980 maakte de prins kennis met de overzeese gebieden in de West.

Zal de belangstelling op de beneden- en bovenwindse eilanden zich nu voornamelijk richten op Máxima, vijftien jaar geleden was dat duidelijk anders. Toen waren alle ogen gericht op de destijds nog wat verlegen Willem-Alexander. De prins had eerst enige moeite met het optreden in het openbaar. Enthousiaste reacties uit het publiek beantwoordde hij met verlegen glimlachjes en niet bepaald behendige zwaaibewegingen. Daar kwam trouwens al snel verandering in. Want wie is bestand tegen de Caraïbische temperamentvolle warmbloedigheid? De prins in ieder geval niet. Hij waagde zich zelfs aan een dansje met enkele lokale schonen.

Tijdens het bezoek had Aruba met z’n autonome status het snode plan opgevat een paar speciale postzegels uit te geven ter gelegenheid van de komst van de hoge gasten. Op een zegel van 55 cent waren koningin Beatrix en prins Claus afgebeeld, aan Willem-Alexander was een zegel van 60 cent gewijd. Nadat de zegels waren gedrukt, ontdekte een jurist op het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse Zaken een vergissing. Er werd ten onrechte melding gemaakt van een staatsbezoek. Dit had als gevolg dat de zegels werden vernietigd en dat er in een noodtempo nieuwe moesten worden gedrukt.

In het komende bezoek van het prinselijk paar aan de Nederlandse Antillen en Aruba vallen ook Hemelvaartsdag en een zondag. Nu wordt op Hemelvaartsdag een compleet programma afgewerkt op Aruba. Maar voor de daaropvolgende zondag staan geen activiteiten gepland. In 1987 bracht het koninklijke gezelschap de zaterdagmiddag en de zondag in de privé-sfeer door. De aanwezigen in de twee eeuwen oude Fortkerk -het onderkomen van de Verenigde Protestantse Gemeente- hadden erop gehoopt dat de hoge gasten daar een dienst zouden bijwonen. Het bedehuis, dat deel uitmaakt van het regeringsgebouwencomplex in Willemstad, schijnt zelfs een heuse hofbank te bezitten. Een en ander bleek echter ijdele hoop. Er was geen Koningin of prins in de kerk te bekennen. De toen dienstdoende predikant ds. Schaap zei na afloop van de zondagse dienst. „Als ik het heel zwart-wit zou stellen, kan ik zeggen: Wel naar het Tumba-festival en niet naar de kerk?”

Na het einde van het bezoek aan alle eilanden was prins Claus trots op het eerste officiële optreden van zijn zoon. Volgens hem had deze zich dapper gehouden en zich goed aan het programma aangepast. Sindsdien draagt prins Willem-Alexander een extra warm plekje met zich mee voor de stukjes tropisch Nederland in den vreemde. Naar verluidt bezit kroonprins Willem-Alexander een huis op het eiland. Dat moet zijn in Spaanse Water, de goudkust aan de zuidoostkant van Curaçao. De pandjes aan een baai bieden een schitterend uitzicht op het water.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer