Marine: Geen acuut gevaar door oude bommen
Op de bodem van de Noordzee liggen mogelijk nog vele duizenden onontplofte bommen en mijnen. De omvang van het bommenarsenaal is onbekend, maar de Koninklijke Marine wil niet spreken van een groot gevaar voor vissers en zeevaart.
Dat zei de marine vrijdagmorgen in navolging van berichtgeving van De Telegraaf. Die meldde „een zich voortbewegend oorlogskerkhof” van meer dan 300.000 bommen op de zeebodem. Marinewoordvoerder A. Markus noemt deze berichten overtrokken. Hij kan echter zelfs bij benadering niet schatten hoeveel bommen nog in zee liggen.
De marine ontkent dat er een acuut gevaar is door de oude bommen. Ook niet na het ongeval met een opgeviste bom door de Ouddorpse kotter OD-1 Maarten Jacob. Dat zorgde twee weken geleden voor drie doden toen de bom ontplofte aan boord van het schip. Een tweede explosie zorgde later voor schade toen een bom ontplofte in de netten van een kotter uit Zeebrugge. De schipper van deze boot raakte dertig jaar geleden al zwaar verminkt aan zijn gezicht, ook door een opgevist explosief dat afging.
Enkele jaren geleden ontplofte op een drukke zomerdag spontaan een mijn vlak aan het strand Hamster, tussen Domburg en Oostkapelle. Destijds werd dit afgedaan als een incident.
De marine ontkent groot alarm te hebben geslagen na het ongeval in Ouddorp. „Wij hebben sinds de tragische gebeurtenis gedaan wat we altijd doen. We nemen alle meldingen van bommen nog altijd serieus.”
Markus benadrukt dat vissers sinds het ongeval alerter zijn geworden. „We hebben in twee weken nu veertig meldingen van bommen binnengekregen. Dat is bijna evenveel als normaal in een jaar. De vissers mogen de bommen weer overboord zetten, maar moeten de coördinaten aan ons doorgeven. We zijn nu met drie mijnenvegers constant operationeel om deze bommen te ruimen.”
Evenwel kan de marine niet te noemen hoeveel bommen er grofweg in de Noordzee kunnen liggen. Markus ontkent echter stellig het getal van 300.000 bommen, dat De Telegraaf meldt. „Dat is het getal van vliegtuigbommen die tijdens de oorlog in zee zijn gedumpt. Daarvan is echter vlak na de oorlog een groot aantal geruimd. Na de oorlog hebben marine en kustwacht in een gigantische operatie zeer veel bommen geruimd op de internationale vaarroutes en voor de kust. Deze gebieden zijn al jaren bomvrij. Hoeveel er geruimd is weet ik niet precies.”
De bom die enkele weken geleden in de netten van de kotter uit Ouddorp ontplofte, was een Amerikaanse vliegtuigbom die bij nader onderzoek 500 pond woog. Eerder werd gedacht aan een bom van 250 pond, maar uit onderzoek door de waterpolitie en de duik- en monteergroep van de Koninklijke Marine blijken nu andere gegevens. Aanvankelijk werd aangenomen dat het ging om een zogheten 250-ponder. Er blijkt echter een 500-ponder te zijn geëxplodeerd. Dit gebeurde toen bij het legen van de netten, de bom op het dek viel. Daardoor werd het ontstekingsmechanisme in de neus van de bom in werking gesteld. De drie vissers van 27, 40 en 59 jaar werden door de explosie gedood.