Aantal slachtoffers loverboys stijgt in Rotterdam
Bij het Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW) in Rotterdam meldden zich het eerste kwartaal van 2005 vijftien slachtoffers van loverboys. Het gaat om meisjes van 14 tot 23 jaar die te maken kregen met „modern pooierschap" zoals coöordinator S. Kern stelt.
Kern constateert een forse stijging van het aantal meldingen. Over heel 2004 werden in Rotterdam nog twintig loverboy–slachtoffers geteld. De eerste inventarisatie die in 2003 op verzoek van de gemeente plaatsvond, gaf aan dat er jaarlijks ongeveer honderd slachtoffers zouden moeten zijn.
Kern: „Door de ketenaanpak waar we dit jaar mee zijn begonnen, is er meer contact tussen hulpverlening en politie en komen er door betere registratie meer gevallen boven. Wij staan op scherp. De toename van het aantal meldingen, is opvallend. Maar het is geen papieren werkelijkheid, want al die meisjes zijn heel concrete gevallen".
De slachtoffers krijgen soms wel anderhalf jaar intensieve hulpverlening. „Voor hun eigen veiligheid moeten meisjes soms uit huis worden geplaatst. Vaak ook heeft het meisje schulden, omdat haar naam onder een lening staat terwijl de jongen er met het geld vandoor is gegaan. Verder helpen we meiden bij het verwijderen van de tatoeage met de naam van hun pooier".
Onder meer door veel voorlichting te geven, hoopt Kern jonge meisjes te waarschuwen. „Het werkt. Toen we daar in 1999 mee begonnen wist bijna niemand wat een loverboy was, meiden van nu weten het wel". Gerichte voorlichting vindt verder plaats in crisis– en opvangcentra. „De loverboys richten zich op kwetsbare meisjes. Hoewel de ronselplekken steeds veranderen, staan de jongens altijd bij de wegloophuizen".
Volgens donderdag gepresenteerde cijfers is 37 procent van de daders van Marokkaanse afkomst, het aandeel van Nederlandse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongens dat dit doet, ligt rond 15 procent. „Ons doel is de pakkans van deze jongeren te vergroten. Tot nu toe was het een heel lucratieve bezigheid en dat moet anders. Het is mensenhandel en dat hoort prioriteit te hebben, maar het wordt tijd dat het ook echt de prioriteit krijgt".
Bij het PMW in Rotterdam weten ze dat de ronselpraktijken van de loverboys al heel lang bestaan. „Oudere prostituees vertellen een beetje hetzelfde over hoe zij ooit begonnen. Er is een beetje een hype rond de term loverboy. Wij houden ons er al jaren mee bezig, maar een afdoende oplossing is er nog niet. Hoewel het lek nog niet boven is, denk ik dat we nu wel op de goede weg zijn.