Binnenland

Dordrecht stelt aanpak paalrot uit

De gemeente Dordrecht stelt de verhoging van het grondwaterpeil om de paalrot onder 870 woningen tegen te gaan voorlopig uit. De Belangenvereniging Funderingsproblematiek (BVFP) vindt dit onacceptabel en stuurt een brandbrief naar de Tweede Kamer.

Van onze correspondent
21 April 2005 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Het verhogen van het waterpeil kost Dordrecht bijna 8 miljoen euro. Om dit te kunnen bekostigen, wil het stadsbestuur de rioolheffing met 24 euro per jaar verhogen. De Tweede Kamer moet daarvoor een wetsvoorstel aannemen.

Omdat de gemeente verwacht dat het kamerdebat over het wetsvoorstel pas in het najaar plaatsheeft, wil het college een definitief besluit over de verhoging van het grondwaterpeil pas daarna nemen.

Bovendien wil het college meer juridisch advies inwinnen over wie aansprakelijk is voor de schade door paalrot.

Doordat het grondwaterpeil in het verleden is gezakt, zijn de houten funderingspalen onder veel vooroorlogse woningen met zuurstof in aanraking gekomen en gaan rotten. De woningen zijn verzakt, muren zijn gaan scheuren.

De gemeente heeft 47 locaties op het oog waar de grondwatermaatregel nut kan hebben. Verhoging van het waterpeil heeft volgens de gemeente alleen zin als de houten palen licht of nog niet zijn aangetast.

„Hier kunnen we niet op wachten”, reageert voorzitter A. van Wensen van de BVFP. „Elke maand uitstel is er een te veel. Er moet zo snel mogelijk een besluit komen.”

De BVFP stelt in haar brandbrief dat de Tweede Kamer haast moet maken met het wetsvoorstel. „De politiek moet ervoor zorgen dat Dordrecht de maatregel zo spoedig mogelijk kan invoeren.”

Als besluitvorming in Den Haag te lang uitblijft, vindt de belangenvereniging dat het gemeentebestuur daar niet op moet wachten. „De gemeente draagt zelf een verantwoordelijkheid naar de bewoners toe. Voor zo’n 1000 woningen is het al te laat, maar die andere 870 huizen kunnen nog worden gered.”

Huiseigenaren die zijn getroffen, kunnen sinds vorig jaar korting op de WOZ-waarde van hun verzakte woning krijgen. Ook kunnen gedupeerden 70.000 euro lenen voor renovatie en herstel van hun woning.

Voor de BVFP zijn de toezeggingen door de gemeente ontoereikend. Ze overweegt juridische stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer