Oranjes winnen zaak tegen Privé en SBS
De rechtbank in Amsterdam heeft het gebruik van materiaal uit een van prinses Máxima gestolen digitale camera als onrechtmatig veroordeeld.
Het weekblad Privé moet voor het gebruiken van de foto’s uit de camera een schadevergoeding van 15.000 euro betalen, SBS voor het gebruik van het filmpje 10.000 euro. Beide veroordeelden moeten ook met een rectificatie over de brug komen en mogen het materiaal nooit meer gebruiken.
De camera werd vorig jaar in Argentinië van prinses Máxima gestolen. Het apparaat bevatte privé-opnamen van onder anderen prinses Amalia. Die werden al gauw her en der te koop aangeboden.
Ondanks waarschuwingen tegen het gebruik maakten Privé en SBS de opnamen toch openbaar. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren woedend: ze vonden dat hun privé-sfeer was aangetast.
„Het is onacceptabel. De opnamen zijn doelbewust tijdens een barbecue uit Máxima’s tas gehaald. Wij hebben de auteursrechten”, klaagde Willem-Alexander bijna een jaar geleden.
Volgens de rechtbank hebben de veroordeelden met de publicatie en de uitzending van de beelden niets toegevoegd aan de berichtgeving over de diefstal van de camera. „Die had in redelijkheid ook op andere wijze kunnen geschieden”, is het oordeel.
De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van het jonge gezin moet volgens de rechtbank in dit geval zwaarder wegen. „Het feit dat eisers publieke figuren zijn die een openbare functie vervullen maakt niet dat zij hoeven te dulden dat beelden die met hun eigen camera louter in de privé-sfeer zijn gemaakt en uitsluitend bestemd zijn voor gebruik in de familiekring, aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. Er zijn immers genoeg andere gelegenheden waarbij de pers zonder enig bezwaar videobeelden van eisers kan maken en publiceren”, aldus de rechtbank.
Privé komt niet weg met het feit dat dit blad alleen een pagina uit een ander tijdschrift, Caras, met daarop materiaal uit de camera heeft gepubliceerd, een foto van een foto dus.
Privé beschreef verder uitvoerig wat er op niet gepubliceerde foto’s te zien was: „Details die tot nu toe onbekend waren en evident tot de persoonlijke levenssfeer van Van Oranje c.s. behoren”, aldus de rechtbank.
Daarbij komt dat het artikel over de kwestie werd aangeprezen met teksten als: „Alles over Máxima’s verboden foto’s!” „Het was allemaal alleen maar te doen om de bevrediging van de nieuwsgierigheid van een sensatiebelust publiek”, zo staat er in het vonnis.