Hunebedmuseum kijkt voorbij de grenzen van Drenthe
Het nieuwe Hunebedcentrum in Borger, dat op 28 april de deuren opent voor publiek, wil het museum gebruiken om Drenthe te promoten. Het museum laat niet alleen de bezoekers kennis maken met het fenomeen hunebedden, ook wil het centrum de overige archeologische vondsten in Drenthe onder de aandacht brengen.
Sterker nog, het museum kijkt over de grenzen en gaat een samenwerking met onze oosterburen aan, die 52 hunebedden op de Hündsrück koesteren. Dat maakte het museum woensdag bekend.
Het nieuwe, ruim zeven miljoen euro kostende, museum bestaat uit twee gebouwen. Het is ontworpen door het architectenbureau Aldo en Hennie Van Eyck. Het oorspronkelijk museumgebouwtje ondergaat een renovatie. De bezoekers die in het nieuwe museum komen, beleven hoe de Drenthen 5500 jaar geleden leefden.
Naast het museum worden tal van andere activiteiten georganiseerd. „Drenthe moet meer op de kaart worden gezet, daarbij gaan wij de archeologische schatten gebruiken die er zijn", zegt een woordvoerder van het Hunebedmuseum. Hij schets hoe fiets– en wandeltochten langs overige hunebedden in Drenthe worden uitgezet. „Daarbij wordt ondermeer theater en poëzie gebruikt". Willen de wandelaars de Duitse hunebedden bekijken, dan krijgen zij een routekaart en geluidskastje mee. „Als ze bij een prehistorische bezienswaardigheid staan, druk je op een knopje en door middel van muziek en tekst krijgen mensen de nodige informatie".