Beyerhaus kent nieuwe paus uit Tübingse tijd
De Duitse lutherse emeritus hoogleraar prof. dr. Peter Beyerhaus kent de nieuwe paus persoonlijk zeer goed. Zonder de dogmatische verschillen te willen verdoezelen, noemt hij Ratzinger een „scherpzinnig theoloog” en „bescheiden mens.”
Prof. Beyerhaus was van 1966 tot 1997 hoogleraar aan de universiteit van Tübingen. Hij doceerde er missiologie en oecumenische theologie. Bijna gelijktijdig met Beyerhaus kreeg ook Joseph Ratzinger midden jaren zestig een leerstoel aangeboden aan deze universiteit en werden ze daarmee collega’s.
Echt beter leerden ze elkaar kennen in 1968. „Dat was het jaar van de studentenopstanden. Zowel Ratzinger als ik maakte het mee dat neomarxistische studenten zomaar onze hoorcollegezaal binnendrongen om chaos te veroorzaken. Ze probeerden ons te confronteren met een denkmodel dat haaks stond op de klassieke theologie van de kerk van alle tijden en plaatsen.”
Hoewel Beyerhaus lutheraan is en Ratzinger een volbloed rooms-katholiek, merkten ze dat dit een aanval op hen beiden was. „In die verwarrende en roerige maanden hebben we met elkaar intensief gesproken over díé fundamenten van het christelijk geloof die we gemeenschappelijk hebben. Sinds die tijd kennen we elkaar goed en hebben we een prima verstandhouding. In de jaren dat Ratzinger in Tübingen doceerde, legde ik mijn nieuwe publicaties in zijn postvakje. En hij deed hetzelfde bij mij.”
Vanaf 1972 is Beyerhaus president van het Theologisch Convent van Belijdende Gemeenschappen in Duitsland. Deze organisatie is een theologisch overlegorgaan van verontruste christenen. Het convent is onder andere fel gekant tegen de gedachte dat het in alle religies uiteindelijk om één god gaat. „Op dat vlak zijn Ratzinger en ik het prima met elkaar eens”, aldus Beyerhaus. „Zo heb ik zelfs nog in oktober een brief van hem gehad waarin hij benadrukt dat Jezus Christus alleen de Weg tot het heil en de vrede is.”
Blijft staan dat Ratzinger ook de opsteller van het in 2000 verschenen document ”Dominus Jesus” is. Daarin staat onomwonden dat de Rooms-Katholieke Kerk als enige kerk redding biedt. Alle andere christelijke kerken worden „geen kerken in letterlijke zin” genoemd. Beyerhaus noemt het document een „omstreden verklaring.” De inhoud ervan brengt hij echter niet in mindering op zijn waardering voor de persoon Ratzinger. „Ik vind hem een aimabel en bescheiden mens, met een integer karakter. Dogmatische verschillen die we hebben, brengen daarin geen verandering.”