Massale betogingen tegen Le Pen
Op de Dag van de Arbeid is wereldwijd gedemonstreerd. De ogen waren woensdag echter vooral gericht op Frankrijk. Daar werd 1 mei aangegrepen om massaal de straat op te gaan tegen de extreem rechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen.
De demonstratie tegen Le Pen was de grootste sinds de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Meer dan 400.000 Fransen betoogden in Parijs tegen de leider van het Front National. De stad raakte compleet verstopt. Ook in andere Franse steden werd gedemonstreerd tegen Le Pen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken toonden in zo’n zeventig provinciesteden bijna 1 miljoen Fransen hun politieke ongenoegen.
Eerder op de ochtend was er een manifestatie van aanhangers van Le Pen in Parijs. De aanhangers kwamen uit de wijde omgeving van de Franse hoofdstad. Veel jonge mensen en complete gezinnen gingen in alle vroegte de deur uit met de Franse driekleur en posters met teksten als ”Le Pen - President” en ”Trots om Frans te zijn”.
Le Pen brandmerkte Chirac wegens de corruptie waarvan de zittende president wordt verdacht, als de peetvader van de goorheid. Hij zei dat zondag zal blijken dat de opiniepeilingen het niet bij het rechte eind hebben gehad. Deze voorspellen alle een overweldigende winst voor Chirac. „De keuze is duidelijk. Kom en stem op mij. Laat degenen die (in de eerste ronde) links hebben gestemd, niet naar de stembus gaan. Stem op mij”, riep de leider van het Nationaal Front uit.
De demonstratie ging langs het standbeeld van de nationale heldin Jeanne d’Arc op het Place des Pyramides. Zij verdreef in 1429 tijdens de Honderdjarige Oorlog de Britten uit de stad Orléans en belandde twee jaar later op de brandstapel. Later werd ze heilig verklaard. Le Pen ziet Jeanne d’Arc als symbool van het strijdbare en onafhankelijke Frankrijk en legde een krans bij haar beeld.
De betoging tegen Le Pen was de grootste sinds de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 21 april. Toen versloeg hij tot veler verrassing de socialistische kandidaat premier Jospin. Komende zondag is de tweede ronde. Algemeen wordt aangenomen dat president Chirac met overweldigende meerderheid wordt herkozen.
De autoriteiten maakten zich zorgen over mogelijke gewelddadige confrontaties. Veel politie was daarom op de been in de Franse hoofdstad. Ongeveer 3500 agenten moesten de orde bewaren. Zij werden geholpen door 300 camera’s. Extra controle was er op metro- en treinstations. Tot het begin van de avond verliep alles rustig.