Buitenland

Zege voor Musharraf overtuigend

Generaal Pervez Musharraf heeft van de Pakistaanse bevolking een overtuigend mandaat gekregen om nog vijf jaar aan te blijven als president. Maar liefst 97,7 procent van de kiezers is voorstander van een langere ambtstermijn van Musharraf, meldde de kiesraad woensdag nadat alle stemmen waren geteld.

AP
2 May 2002 09:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Islamitische partijen hadden de bevolking opgeroepen het referendum te boycotten, maar volgens de regering is de overwinning van Musharraf legitiem, omdat de opkomst hoger is uitgevallen dan verwacht was. Van de 70 miljoen kiesgerechtigden hebben er 43,9 miljoen deelgenomen aan de volksraadpleging.

Minister van Informatie Nisar Memon sprak van een enorme overwinning voor de bevolking van Pakistan, die zich niet door de negatieve propaganda van de oppositie had laten beïnvloeden. De oppositie heeft lik op stuk gekregen, zei hij, en moet nu het oordeel van de bevolking aanvaarden.

Memon verwierp meldingen van onregelmatigheden en zei dat de verkiezingen ordelijk zijn verlopen. „Degenen die tegen het referendum waren, verkozen thuis te blijven en hebben geen enkel probleem veroorzaakt”, zei hij.

Musharraf heeft aan de vooravond van het referendum een poging gedaan moslimfundamentalisten voor zich te winnen door te verklaren dat Pakistan een islamitisch land is en dat niemand daar iets aan zal veranderen.

Toen legerleider Musharraf in 1999 een staatsgreep pleegde tegen de gekozen, maar van corruptie beschuldigde burgerregering, ondervond hij weinig weerstand van de bevolking. Met zijn steun aan de Amerikaanse anti-terreurcampagne heeft hij echter de fundamentalistische moslimpartijen tegen zich in het harnas gejaagd. Zij besloten tot een boycot van het referendum waarmee Musharraf een mandaat voor een vijfjarige ambtstermijn als president wilde winnen.

De enige onafhankelijke mensenrechtenorganisatie in het land spreekt van „ernstige onregelmatigheden” bij de volksraadpleging. Volgens de Pakistaanse Mensenrechtencommissie (HRCP) waren de onregelmatigheden „erger dan wij hadden gevreesd.” Voorzitter Khattak wees de Britse omroep BBC daarbij op de wijze waarop kiezers aangespoord werden te stemmen. „Vrijwillige opkomst was zeer laag.” Ambtenaren waren bijna verplicht hun stem uit te brengen.

Verslaggevers zagen in Rawalpindi een stembus gevuld worden met van te voren ingevulde stembiljetten. Ook zagen onafhankelijke getuigen dat mensen meerdere keren stemden. Dit zou onmogelijk moeten zijn, omdat een van de handen van een kiezer wordt gemerkt met onuitwisbare inkt. „Ik heb acht keer zonder problemen gestemd, in verschillende stembureaus. Het was niet moeilijk de inkt te verwijderen. Ik vond het echt leuk”, aldus een kiezer.

De oppositie noemt de volksraadpleging ongrondwettig. Vijftien partijen, verenigd in de Alliantie voor Herstel van de Democratie, hebben nog geprobeerd via juridische weg het referendum te verhinderen. Maar het hooggerechtshof gaf er zijn goedkeuring aan.

De Pakistaanse Volkspartij van de verbannen oud-premier Bhutto en de fundamentalistische partij Jamaat Islami hebben Musharraf opgeroepen zijn ambt neer te leggen. Zij wijzen op de lage opkomst en de onregelmatigheden tijdens de stembusgang.

Volgens de oppositie heeft maar zo’n 5 procent van het electoraat de weg naar de stembus gevonden. De minister van Informatie noemde dit cijfer lachwekkend. De regering sprak van een „ongekende” opkomst, die mogelijk boven de 30 procent zal uitkomen. Bij de vorige algemene verkiezingen in 1997 kwam volgens officiële cijfers 37 procent van de kiezers opdagen. En die cijfers waren dan ook nog eens opgevoerd, zeiden waarnemers.

In de Pakistaanse havenstad Karachi hebben zich donderdag opnieuw twee bomaanslagen voorgedaan. Een twaalfjarige jongen werd gedood. Zes leden van zijn familie liepen verwondingen op. Woensdag raakten bij twee bomaanslagen in de stad zeker achttien mensen gewond. Vooralsnog is de verantwoordelijkheid voor de aanslagen niet opgeëist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer